Pericol de viituri și inundații în cinci județe din țară. Au fost emise avertizări Cod portocaliu și Cod galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat sâmbătă avertizările hidrologice, anunțând Cod portocaliu de viituri pe râurile din Dobrogea şi Cod galben pe alte câteva râuri.

Sunt vizate bazinele hidrografice Siret, Prut şi râurile din Dobrogea. FOTO ISU Dobrogea
Sunt vizate bazinele hidrografice Siret, Prut şi râurile din Dobrogea. FOTO ISU Dobrogea

Este vorba despre două avertizări.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologică nr. 121 din 17.11.2023, după cum urmează: Cod portocaliu - în intervalul 18.11.2023 ora 16 – 19.11.2023 ora 9, pe râurile din Dobrogea (judeţele: Constanța şi Tulcea)”, precizează INHGA.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din județul Tulcea, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

 Posibile efecte severe de inundații locale

Codul portocaliu presupune risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale cotei de inundație. Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.

„Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice”, explică INHGA.

image

Cod galben în cinci județe

Până duminică, la ora 12, este în vigoare și o avertizare Cod galben pe râurile din următoarele bazine hidrografice:

Bârlad – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi);

Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi);

Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi) şi râurile din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

„Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu <<Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații...”, anunță Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Scurgeri importante pe versanți

Codul galben implică risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații.

Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale cotei de apărare.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite