Alertă rară de cod roșu de vreme rea în Scoția, din cauza sosirii furtunii Babet. „Risc la adresa vieții”

0
Publicat:

Un rar cod roșu de vreme rea, care indică un „risc la adresa vieții”, a fost emis pentru anumite zone din Scoția, în anticiparea impactului furtunii Babet, care este așteptată să lovească Regatul Unit. Sunt așteptate vânturi puternice și ploi, cauzate de furtuna ce a lovit deja Irlanda, după ce a traversat Oceanul Atlantic.

Cod roșu de vreme rea în Scoția FOTO Arhivă
Cod roșu de vreme rea în Scoția FOTO Arhivă

Avertizarea „amber” (chihlimbar), transmisă de Serviciul britanic de meteorologie Met Office, este în vigoare pentru estul Scoției, în timp ce părți semnificative din Anglia și restul Scoției sunt sub avertizări „galbene” pentru ploi puternice.

Codul roșu, care semnifică un „pericol la adresa vieții din cauza apelor rapide sau adânci”, acoperă zonele Aberdeenshire și Angus și a fost emis în pregătirea a ceea ce se așteaptă să fie inundații extinse și probleme semnificative de trafic.

Aceasta este prima avertizare de cod roșu pentru ploi în Regatul Unit, de la furtuna Dennis, din februarie 2020. Previziunile indică posibile întreruperi de curent și zone izolate timp de mai multe zile.

Furtuna Babet, un front complex de joasă presiune care s-a dezvoltat în vestul Peninsulei Iberice, a fost denumită de Met Office, luni dimineaţă. Este a doua denumită în acest sezon și se așteaptă să perturbe transportul și să cauzeze inundații, precum și întreruperi de energie electrică, până sâmbătă.

Miercuri, furtuna a provocat deja inundații pe mai multe drumuri din Irlanda. Codurile „galbene” pentru vreme rea au fost emise în această săptămână și vor fi în vigoare începând de joi până sâmbătă, în mare parte din Regatul Unit, afectând regiuni care deja se confruntă cu solul saturat de apă, precum Scoția, Irlanda de Nord și nordul și estul Angliei.

Un purtător de cuvânt al Met Office a declarat că avertizarea de cod roșu acoperă zona între nordul Dundee, Aberdeen și Balmoral, intră în vigoare joi la ora locală 18:00 (17:00 GMT) și este valabilă până vineri la prânz.

Directorul meteorolog al Met Office, Jason Kelly, a subliniat creșterea nivelului de certitudine cu privire la riscul de impact semnificativ.

„Sunt așteptate cantități între 100 și 150 mm de ploaie pe arii extinse, iar în unele locații, cantitățile pot ajunge la 200-250 mm, provocând probabil inundații semnificative”, a avertizat el.

David Morgan, managerul serviciului de prevenire a inundațiilor din cadrul Agenției Scoțiene pentru Protecția Mediului (Sepa), a îndemnat locuitorii din zonele afectate să fie vigilenți și să se pregătească pentru potențiale inundații, luând în considerare acumulările de precipitații abundente și inundațiile recente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite