Canicula nu vrea să plece din România: 29 de județe, afectate de codul galben emis de ANM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea va rămâne călduroasă și astăzi, iar codul galben de caniculă se menține în majoritatea țării, avertizează Administrața Națională de Meteorologie (ANM).

foto caniculă femeie apă
Canicula nu vrea să plece din România FOTO Profimedia

În această perioadă, temperaturile vor ajunge chiar și la 40 de grade Celsius la umbră, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, local, în nord și centru, și pe arii extinse în restul țării.

Astăzi, disconfortul termic va fi mult mai accentuat. Valorile termice se vor situa între 32 și 38 de grade Celsius iar cele minime se vor încadra între 12-13 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 23-26°C pe litoral și în Dealurile de Vest.

Cerul va fi totuș variabil, cu unele înnorări în perioada de după-amiază, când este posibil să apară și averse torențiale, care vor fi însoțite de descărcări electrice și ușoare intensificări ale vântului. Aversele vor fi prezente în special în zona Carpaților Occidentali și Meridionali, precum și în nordul Carpaților Orientali și izolat în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania.

Ca urmare a unui transport de aer tropical, valul de cãldurã va persista şi chiar se va intensifica pe parcursul acestei săptămâni. Va fi caniculã în majoritatea zonelor, iar stresul termic va fi în accentuare de la o zi la alta. Temperaturile maxime de la umbră se vor încadra între 32 şi 40 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 16 şi 25 de grade Celsius, caracterizând o serie de nopți tropicale. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi în cea mai mare parte a ţãrii, astfel valorile resimțite vor trece cu ușurință de 40 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, când vor fi averse slabe, descãrcãri electrice şi uşoare intensificãri ale vântului, local în Carpaţii Occidentali şi Meridionali, precum şi în nordul Carpaţilor Orientali”, spun specialiștii de la ANM.

Județele care intră în incidența codului galben de caniculă sunt: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, București, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea. 

Vremea în Capitală

Canicula se va resimți puternic în București, unde disconfortul termin va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

În București, cerul o să fie predominant senin, iar șansele de precipitații sunt reduse.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 38-39°C, iar minimele vor atinge între 19 și 22 de grade Celsius.

Vremea la munte

În zona muntoasă, vremea se menține în continuare caldă. Va domina atmosfera însorită, iar în perioada de după-amiază se vor aduna câțiva nori și vor fi averse slabe, acompaniate de descărcări electrice, în zona Carpaților Orientali, meridionali și în nordul Orientalilor.

Vremea la mare

Pe litoral cerul se păstrează curat toată ziua, însă căldura va fi greu de suportat, din cauza disconfortului termic. După-amiază se întețește puțin vântul, iar maximele ating 34 de grade pe plajă și în jur de 26 de grade în apă. 

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite