VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live, despre şantajul în presa din România şi consecinţele sale asupra jurnalismului onest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu FOTO Adevărul
Grigore Cartianu FOTO Adevărul

Cazul în care procurorii îl acuză de şantaj pe directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost discutat la Adevărul Live. Precedentele cazuri de şantaj în presă cât şi consecinţele asupra breslei jurnaliştilor vor fi dezbătute de jurnaliştii Adevărul Grigore Cartianu şi Liviu Iolu.

Adevărul a arătat în ziarul de azi cum un şantaj reuşit este de fapt o dezvăluire ucisă, motiv pentru care şi publicul are de suferit nu doar cei care suportă presiuni din partea ”şantajistului”. În acest fel munca jurnaliştilor în interesul publicului este pusă sub semnul întrebării iar credibilitatea jurnaliştilor se prăbuşeşte. 

Cazul Antena Group este şi un manual de şantaj prin presă, având în vedere instrumentele prin care a fost pusă presiune pe adiministratorul RCS RDS, Ioan Bendei, printr-un promo care a rulat de zeci de ori pe posturile de televiziune ale Intact.

Grigore Cartianu susţine că "Antena 3 face acum campanie exact ca în vara anului trecut, la referendum. Cei de la Antena merg la intimidare, iar asta nu mai e presa". "Atunci când este criză, când e nevoie mare de bani, şantajul este mai prezent. Pentru zeci de milioane de euro unii sunt dispuşi să rişte, inclusiv libertatea", a continuat jurnalistul. 

Liviu Iolu, jurnalist la Adevărul, i-a întrebat pe invitaţii săi în emisiune care ar fi motivele, în opinia lor, pentru care Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, a făcut plângere la DNA, acuzând şantajul. 

"Ioan Bendei era şantajabil pentru că avea acel contract cu Dumitru Dragomir. Şantajul a devenit insuportabil şi a preferat să colaboreze cu parchetul pentru a avea o situaţie mai bună în justiţie", a răspuns Grigore Cartianu. 

Răzvan Martin, de la Agenţia de Monitorizare a presei Active Watch susţine că justiţia trebuie să se facă la instanţă, fără presiuni din partea mass-media: "Prefer o condamnare pentru şantaj decât o arestare spectaculoasă".

Şi faptul că şefii cluburilor de fotbal din Liga I nu au avut vreo reacţie ridică semne de întrebare, mai ales că acel contract dubios între firma şefului Ligii Profesioniste de Fotbal şi compania de cablu RCS-RDS îi priveşte în mod direct. "Este ciudat că cluburile de fotbal tac în legătură cu acel contract între firma lui Dragomir şi RCS-RDS", susţine jurnalistul Liviu Iolu. 

În replică, Razvan Martin a spus că şi aceşti şefi de cluburi au interese de protejat: "În fotbal, toţi încearcă să îşi protejeze interesele. Dragomir totuşi a adus o grămadă de bani din drepturile de difuzare a meciurilor".

"Lumea fotbalului este o mare familie şi deobicei nu se iese din rând. La Presa e altfel, e bătaie pe concurenţă, e la vedere, pentru ca publicul să judece după ce vede la televizor sau în ziare", l-a completat şi Grigore Cartianu.

Grigore Cartianu a dat de înţeles că acesta nu ar fi singurul caz de presiuni din partea Antenelor. "În timp ce rula acest promo la Antena 1, se mai întâmpla ceva pe Antena 3: oameni ai USL erau scuturaţi bine, apoi lăsaţi în pace".

Liviu Iolu: Să sperăm că jurnalismul de investigaţii nu va muri şi că nu va mai fi folosit pentru şantaj.

Grigore Cartianu la Adevărul Live despre şantajul de presă în România şi consecinţele sale pentru jurnalismul onest


Citeşte totul despre cazul de şantaj în care este implicat Sorin Alexandrescu, directorul Antenelor

Vocea Rusiei: „Dacă nu se întâmplă o minune, trustul de presă al lui Dan Voiculescu va fi eutanasiat”

Într-un comentariu publicat de portalul apropiat de Kremlin se constată că lupta dintre echipa lui Traian Băsescu şi „mogulii cei răi” se apropie de sfârşit.

Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii

Şantajul exercitat de directorul Antena 1, Sorin Alexandrescu, la adresa directorului RCS-RDS a compromis ceea ce părea o promiţătoare investigaţie de presă: contractul dintre Mitică Dragomir şi RCS-RDS, aparent total defavorabil operatorului de cablu.

Motivarea judecătorilor. Voiculescu ştia de şantajul directorului Antenelor: „Cum merge treaba cu RCS-ul?“ Alexandrescu: „Deja avem pe post“

Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au motivat decizia de arestare preventivă a şefului Antena Group. Printre altele, aceştia susţin că există indicii temeinice care arată că Sorin Alexandrescu a săvârşit acţiunea de şantaj, profitând de funcţia sa. Joi, magistraţii Tribunalului Bucureşti vor discuta recursul formulat de avocaţii lui Alexandrescu la decizia Judecătoriei de arestare preventivă pentru 29 de zile a acestuia.

VIDEO Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Şeful Antena Group a dat comandă de un clip publicitar special pentru operaţiunea de şantaj asupra lui Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS. Promo pentru "ancheta jurnalistică" a rulat mai multe zile pe postul TV Antena 1.

Şantajul în presa din România. Cele mai răsunătoare cazuri din ultimul deceniu

Presupusul şantaj pus în practică de Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, la adresa lui Ioan Bendei, administratorul companiei RCS-RDS, nu este o premieră în presa din România. În ultimii ani, s-au consumat mai multe cazuri similare cu cel care a condus la arestarea preventivă a lui Alexandrescu, toate având în comun implicarea unor personaje aflate în fruntea unor trusturi de presă. Este, de fapt, confirmarea unei tendinţe: în presa română de astăzi şantajul nu este apanajul ziariştilor de rând, ci al directorilor sau chiar al patronilor de trusturi media. “Adevărul” vă prezintă o scurtă descriere a celor mai răsunătoare cazuri de şantaj din ultimii ani.

Scandalul de şapte milioane de euro între RCS-RDS şi Antena Group. Peste un milion de telespectatori ar fi afectaţi

Scandalul dintre compania RCS-RDS şi Antena Group s-a declanşat anul trecut, în aprilie, atunci când distribuitorul de televiziune prin cablu a anunţat că nu va mai transmite posturile Antena 1 şi Antena 3 pe platforma  Digi TV. Motivul a fost suma de şapte milioane de euro pe an cerută de Antena Group de la firma RCS-RDS.

STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

Sorin Alexandrescu, directorul Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost arestat pentru 29 de zile. Alexandrescu este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorul RCS-RDS, societate care deţine şi grupul de televiziuni Digi. Decizia nu este definitivă, însă până la judecarea recursului acesta va sta în arestul Poliţiei Capitalei.

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena TV Group, televiziune deţinută de Dan Voiculescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru şantaj. El este acuzat că l-ar fi constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze un contract în condiţii impuse de el. Administratorul, care este şi denunţător în dosar, ar fi fost şantajat că dacă nu semnează contractul vor fi publicate în presă acte compromiţătoare despre el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite