Vicepremierul Ungariei cere autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora şi teritorială pentru cei ce trăiesc în bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a afirmat, astăzi, că se doreşte "autonomie culturală pentru maghiarii din diaspora şi teritorială pentru cei care trăiesc în bloc". Vicepremierul a precizat că aceste solicitări nu sunt diferite de "ceea ce s-a realizat" în alte ţări UE.

Semjen Zsolt a prezentat astăzi, la Universitatea de vară "Tusvanyos", politica naţională a Ungariei în privinţa minorităţilor maghiare din lume. Potrivit acestuia, politica naţională a Ungariei se bazează pe trei piloni: maghiarii din Ungaria, cei din vecinătatea acestui stat şi maghiarii din diaspora, relatează Mediafax.

Semjen a spus că statul ungar trebuie să reprezinte drepturile tuturor şi a susţinut că această naţiune trebuie să fie unificată.

Vicepremierul Ungariei a declarat că primul pas spre unificare a fost făcut, şi anume adoptarea de către actualul Guvern a legii dublei cetăţenii.

"Trădarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, făcută în decembrie 2004, trebuia corectată şi acest lucru s-a produs. Legea dublei cetăţenii este un drept, nu încălcăm politica vreunei ţări şi de dragul politicii interne a unor state nu renunţăm la drepturile noastre", a declarat Semjen, adăugând că aceasta poate fi cerută de la 1 ianuarie 2011 .

În ceea ce priveşte chestiunea autonomiei pentru minorităţile maghiare din Bazinul Carpatic, premierul a afirmat că nu cere decât ceea ce s-a realizat până acum în Uniunea Europeană.

"Nu cerem nimic altceva decât ceea ce s-a realizat în alte ţări din Uniunea Europeană. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturală, iar pentru maghiarii care trăiesc în bloc vrem autonomie teritorială. Dacă alte naţiuni nu renunţă la ele, nici noi nu renunţăm", a afirmat Semjen.

El a menţionat că, pentru persistenţa etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentanţii acesteia sunt majoritari să existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui să existe secţii maghiare ale partidelor ne-etnice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite