Vasile Dîncu: Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Bianca Neagu/MApN
FOTO Bianca Neagu/MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că, în CSAT, s-a stabilit realizarea a trei legi care să pregătească România pentru eventuale situaţii de criză şi a subliniat că mobilizarea oamenilor, în cazul unor conflicte, nu se poate face oricum, ci doar dacă aceştia au făcut stagiul militar.

Vasile Dîncu a declarat la Digi24, luni seară, că se pregăteşte un pachet de trei legi în procedură de urgenţă, extrem de importante pentru România. 

”CSAT a stabilit că facem un pachet de legi pe care le vom aduce în procedură de urgenţă, dar nu în ordonanţă. Este o procedură rapidă în care vom face transparenţă, vor ajunge apoi în dezbaterea coaliţiei politice. După aceea, prin HG vom trimite la Parlament. Este un pachet important pentru România. Pachetul conţine trei legi importante: Managementul situaţiilor de criză, care e o lege mai veche, a doua componentă este legea privind apărarea cibernetică şi în această triadă mai erau modificări la Legea 446 din 2006, este o lege a apărării naţionale care conţine mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, reprezentări şi reglementări legate de Agenţia rezervelor statului şi situaţii speciale”, a declarat Dîncu.  

Ministrul afirmă că, în spaţiul public, au fost scoase în evidenţă câteva elemente care să îi sperie pe cetăţeni, printre acestea fiind mobilizarea pentru armată 

”Vă dau câteva exemple, mobilizarea pentru cetăţeni, că vor fi duşi în Armată. Oamenii au început să se sperie, pentru că nu au făcut stagiul militar foarte mulţi, nu sunt pregătiţi. Nicio lege nu poate să spună asta, în Constituţie şi în legile vechi ale Apărării spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă de exemplu, poate în momentul acela e o componentă care spune că în momentul acela cadrele militare nu îşi pot lua concediu sau să îşi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă  în Armată pe cineva neinstruit, chiar dacă e tânăr. El nu a făcut armata. E o exagerare”, a declarat Dîncu. 

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că doar cei care au făcut deja stagiul militar pot fi mobilizaţi, în cazul unei situaţii de conflict, iar cei care nu au făcut Armata pot fi şi ei moblizizaţi în domenii precum economie sau administraţie. 

”Nu poţi să mobilizezi decât oamenii care sunt mobilizabili, adică cei care au făcut stagiul militar, care au făcut pregătire militară într-un fel sau altul. Numai aceştia pot fi mobilizaţi, în cazul în care ar fi o situaţie. Sigur, că, dacă ar fi o situaţie de conflict, se pune administraţia pe picior de război şi oamenii care nu au făcut încă armata şi sunt încă valizi pot să ocupe un loc în economie, în administraţie sau în alt loc, dar nu poţi să-i mobilizezi la armată, nici pe tinerii de 20 şi ceva de ani”, a declarat Dîncu. 

Vă recomandăm şi: 

MApN atenţionează cu privire la noi înştiinţări false emise în numele instituţiei şi distribuite la Cluj şi Braşov

Vasile Dîncu, despre drona căzută lângă Bistriţa: Este o jucărie de dronă, un metru şi ceva anvergură. E de cercetare-informaţii

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite