Vasile Dîncu, despre drona căzută lângă Bistriţa: Este o jucărie de dronă, un metru şi ceva anvergură. E de cercetare-informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dîncu, ministrul Apărării
Vasile Dîncu, ministrul Apărării

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale, a oferit câteva explicaţii referitoare la drona căzută în gospodăria unui om din judeţul Bistriţa-Năsăud, la aproximativ 120 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Vasile Dîncu a explicat într-o emisiune Digi24 că drona căzută în comuna Dumitra (judeţul Bistriţa-Năsăud) este de fabricaţie sovietică, dar este scoasă din uzul armatelor. 

„Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru şi ceva are anvergura. Este o dronă de cercetare-informaţii, probabil, a fost identificat tipul, Nu este  - cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil. Nu este (cu explozibil - n.r.). E o dronă care a căzut acolo, în nişte răchiţele şi a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă. Evident, nu ştim de unde. Este de fabricaţie sovietică, n-a fost folosită şi nu există în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989”, a explicat Vasile Dîncu la Digi 24.

Fiind născut în Bistriţa-Năsăud, ministrul spune că a fost anunţat de o persoană din zonă despre acest incident şi, iniţial, a crezut că este o glumă făcută de aeromodeliştii din acest judeţ. 

„Astăzi (14 martie, n.red.) nu am avut decât elemente esenţiale legate de ce poate să facă - maxim, poate să culeagă informaţii, nici nu are o anvergură prea mare şi este şi foarte veche, e greu de racordat la sistemele de astăzi”, a precizat Dîncu.

Ministrul Apărării susţine că a discutat cu reprezentanţii Ucrainei despre această dronă şi urmează ca aceştia să culeagă mai multe informaţii referitoare la traseul aparatului şi locul de unde a plecat.

Vasile Dîncu nu exclude ipoteza ca evenimentul să aibă în spate o manevră a ruşilor în încercarea de a induce o stare de panică în rândul populaţiei şi deteriorarea relaţiilor dintre România şi Ucraina, aceasta făcând parte din tactica „războiului hibrid”. 

„Unul dintre elementele esenţiale ale propagandei ruse în această perioadă, de fapt încă de când a început războiul cu Ucraina, a fost acela de descurajare a populaţiei. Acum există o mare ofensivă în a descuraja ţările din jurul Ucrainei pentru sprijin, ar vrea să distrugă solidaritatea, să înfricoşeze populaţiile din această zonă şi de aici, cumva, aceste zone au fost mai degrabă pretexte pentru a arăta că ar fi posibil şi altceva”, a arătat Vasile Dîncu. 

Vă recomandăm şi:

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Nu se pune problema de a trimite soldaţi sau echipamente în Ucraina

Război în Ucraina. Noi tactici ale conflictului militar modern împotriva unui agresor superior numeric: „Blocada digitală” şi tehnologică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite