UPDATE Transportatorii renunţă la proteste, primele RCA vor fi plafonate la 7.500 de lei pentru un camion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportatorii protestează joi împotriva tarifelor mari pentru asigurările auto obligatorii, în ciuda faptului că Guvernul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă care plafonează tarifele. Transportatorii reclamă că actul normativ nu prevede o formulă clară, iar ASF va plafona tarifele la nivelurile actuale, inacceptabile. Circulaţia este restricţionată în Capitală, între orele 5.00 şi 17.00. Peste 3.000 de persoane se află în Piaţa Victoriei.

UPDATE 16.18 Transportatorii anunţă că renunţă la proteste 

Augustin Hagiu, preşedintele FORT, spune că se va trece de la "tarife nesimţite" de peste 12.000 de lei şi care ajung până la 100.000 de lei, la tarife plafonate la maximum 7.500 de lei. Hagiu a spus, însă, să transportatorii vor reveni în stradă dacă peste şase luni tarifele de referinţă vor dispărea. 

UPDATE 16.10 Propunerea după discuţiile cu ASF: RCA de maximum 7.500 lei pe an pentru TIR. La citirea informaţiei, însă, protestatarii au huiduit şi au afirmat că nu pleacă din piaţă.

UPDATE 15.41  Autorizaţia pentru protestul transportatorilor a expirat la ora 15.00, dar aceştia refuză să părăsească Piaţa Victoriei

Transportatorii spun că nu pleacă până nu primesc un răspuns oficial de la ASF, iar poliţiştii le-au spus că au la dispoziţie două ore să elibereze zona.

UPDATE 15.28 Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital, spune că vinovaţi de criza din asigurări sunt Mişu Negriţoiu, şeful ASF, şi Marius Vorniceanu, vicepreşedinte ASF, responsabil de asigurări 

Ursache spune că dacă decizia privind îngheţarea tarifelor asigurărilor auto obligatorii RCA se lua în urmă cu un an, nu s-ar fi ajuns azi la proteste şi nici la scumpirea poliţelor chiar şi cu 300%.

“Există un vicepreşedinte de resort numit de Parlament, cum sunt eu numit pe piaţa de capital, la fel şi dânsul e numit, cu două direcţii, o direcţie de supraveghere-control şi una de reglementare, condusă de doi directori generali. Deci sunt două direcţii şi un sector întreg. Parlamentul a numit un preşedinte care se ocupă de toate problemele, inclusiv de asigurări şi trei vicepreşedinţi, fiecare pe câte un domeniu, care e suveran: asigurări, pieţe de capital şi respectiv pensii private”, a spus Ursache, citat de  News.ro.

“Guvernul a luat o decizie la propunerea sectorului după un an, când putea să o ia acum un an, dacă ASF-ul, deci dacă cei care răspund de asigurări ar fi promovat acest proiect. Aici sunt semnele de întrebare, dacă se luau atunci, nu ajungeam nici la creşteri de 300%, nu ajungeam nici la demonstraţii de stradă”, a afirmat Ursache. 

UPDATE 14.57 Transportatorii ameninţă că nu vor încheia protestul la ora 15.00 dacă nu vor primi un răspuns pozitiv la cererile lor

În acest moment, o delegaţie a transportatorilor se află la sediul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), unde negociază formula de plafonare a tarifelor. Transportatorii susţin că există un scandal în interiorul conducerii ASF. 

"Părerile sunt împărţite, fie să lase maşinile aici, fie în condiţiile în care vine un mesaj pozitiv să încheiem protestul cum se cuvine, fie să nu plece nici oamenii, nici maşinile. Urmează să ne evaluăm poziţia şi situaţia în jurul orei 15.00", a declarat Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), citat de News.ro

"Momentan avem o delagaţie care e la Autoritatea de Supraveghere Financiară, înţeleg că e şi acolo un plin scandal între ei, sunt în consiliul de conducere şi e scandalul în toi, vom afla ce ne transmit colegii noştri. Momentan stăm pe baricade", a mai spus Hagiu.

UPDATE 13.09 Protestatarii au adus în Piaţa Victoriei un sicriu pe care scrie ”Transport” şi cer calcularea în cursul zilei de azi a plafoanelor pentru poliţele RCA

Protestatarii au adus un cosciug pe care scrie "Transport" şi au bannere prin care transmit că vor siguranţă rutieră şi cu mesajul ”Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat şi el trebuie arestat”

De asemenea, aceştia au trimis, joi, un memoriu la Guvern prin care solicită ca în cursul zilei de joi să comunice oficial valorile maxime ale tarifelor de primă care vor fi aplicate pe perioadă de plafonare.

”În acest sens vă solicităm Domnule Prim-Ministru ca tarifele de primă aplicate pe perioadă de plafonare să fie calculate în cursul zilei de astăzi de un grup de lucru format din specialişti ai ASF, Consiliul Concurenţei şi Patronatele semnatare. În măsura în care Guvernul nu va aproba solicitarea patronatelor condamnă la faliment firmele de transport rutier cu capital românesc”, se arată în memoriu.

”Alcătuirea unui grup cu specialişti din Consiliul Concurenţei, ASF şi reprezentanţi patronate cu cifrele pe masă, într-o oră pot fi date aceste tarife. Aceste tarife, odată calculate şi stabilite, agreate de aceste părţi, să meargă la ASF în Consiliul de Administraţie azi în şedinţă de urgenţă să fie aprobate şi de mâine să fie aplicate, altfel, în 30 de zile, mii de firme de transport vor intra în faliment. Nu putem să aşteptăm 30 de zile până când Mişu Negriţoiu îşi va mişca fundul de pe scaunul de preşedinte al ASF”, a afirmat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Trans­por­tatorilor Rutieri din România (UNTRR), Constantin Isac.

UPDATE 12.28 Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Există dezechilibre majore pe piaţa asigurărilor, dar pe viitor trebuie ca piaţa să funcţioneze bine pentru ca şi victimele să primească servicii bune

„Am înţeles că există dezechilibre majore pe piaţă, ca urmare  a faptului că au existat companii care nu au fost capabile să-şi îndeplinească obligaţiile şi atunci au fost eliminate de pe piaţă. În acelaşi timp, noua lege, care este foarte bună, prevede măsuri care modifică substanţial modul de funcţionare a sistemului RCA. Acest proiect preia o parte a recomandărilor pe care care noi le-am făcut după ce am analizat pe piaţa asigurărilor”, a spus Chiriţoiu, citat de News.ro.

El a argumentat că va mai dura până când piaţa va absorbi aceste şocuri şi se va echilibra şi de aceea a fost de acord cu unele măsuri temporare pentru perioada următoare.

„Am acceptat activarea unei clauze prin care să se îngheţe preţurile la RCA, timp de şase luni, până când noua legislaţie se va implementa şi toţi actorii de pe piaţă se vor adapta noilor reguli. De asemenea, am solicitat ca, la finalul celor şase luni, ASF să facă o evaluare a situaţiei existente în acest sector. Pe termen mediu, însă, nu trebuie să reglementăm”, a menţionat Chiriţoiu.

Pe termen lung, soluţia pentru ca transportatorii şi cetăţenii să beneficieze de preţuri RCA corecte este ca piaţa să funcţioneze bine, subliniază Consiliul Concurenţei.

„Ne dorim ca industria de transport rutier să fie cât mai competitivă, având în vedere poderea semnificativă a acesteia în exporturi de aproximativ 300 milioane euro lună”, a afirmat şeful autorităţii anti-monopol. 

Pe de altă parte, piaţa RCA trebuie să funcţioneze bine lşi în privinţa plăţii despăgubirilor, o problemă veche a sectorului, marcat de întârzieri şi de conflicte privind valoarea daunelor recunoscute. 

„Ne preocupă, în egală măsură, ca şi victimele accidentelor să beneficieze de servicii de bună calitate. Nu trebuie să ne uităm numai la cât costă RCA, ci şi la ce servicii primesc victimele accidentelor“, a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit şefului Consiliului Concurenţei, poliţele RCA cresc în România şi pentru că numărul de accidente raportat la parcul auto este mai mare decât în alte state europene.

UPDATE 12.22  Sibiu: Numărul şoferilor de TIR-uri şi camioane care protestează pe DN 1 a trecut de 100

Numărul şoferilor de TIR-uri şi camioane care protestează, joi, pe drumul naţional 1 în judeţul Sibiu faţă de scumpirea RCA a trecut de o sută. Ei circulă tur-retur între Sălişte şi Cunţa, pe un tronson de peste 20 de kilometri, afectând ambele sensuri de circulaţie.

”Maşinile circulă în sistem suveică, tur - retur, între sensurile giratorii de la Sălişte şi Cunţa, afectând ambele sensuri de mers”, a declarat Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu.

UPDATE 11.48 Protestul s-a încheiat la Iaşi, după ce camionagiii au blocat o intersecţie

Protestul transportatorilor din Iaşi, care a durat aproximativ o oră jumătate si s-a desfăşurat în faţa Prefecturii, s-a încheiat la scurt timp după ce 30 de camionagii care au participat la acţiunea de pe şoseaua de centură au intrat în oraş, deşi nu aveau autorizaţie, şi au blocat, în drum spre Prefectură, o intersecţie.

UPDATE 11.20 Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, responsabil pentru piaţa de capital: Sectorul asigurărilor a fost gestionat prost, vinovaţii să îşi asume răspunderea

"E normal ca aceia care răspund direct de sectorul de asigurări să îşi asume răspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de către Parlament fie de către Guvern nu reprezintă decât o soluţie de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru situaţia în care s-a ajuns, iar aceştia sunt în ASF. Tratamentul colectiv, sancţiunea colectivă nu sunt acceptate nicăieri. Sunt răspunderi personale pentru maniera în care s-a gestionat un sector de activitate în piaţa financiară nebancară. Nu ştiu niciun stat în UE care să aibă o astfel de evoluţie a tarifelor la RCA", a declarat joi Ursache în cadrul unei conferinţe pe teme legate de piaţa de capital.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă în România preţul pâinii, sau al rechizitelor şcolare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeţi că instituţiile statului ar fi stat pasive, ar fi lăsat să evolueze în aşa hal un cost cu efecte sociale uriaşe? Cred că nu. Este clar că ne aflăm în faţa unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF şi al sectorului de asigurări", a mai spus Ursache, potrivit Agerpres.ro.

UPDATE 11.09 Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Executivului: Nu este sarcina Guvernului să stabilească preţuri, ci a ASF, care are acum cadrul legal

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, precizează că nu este în competenţa Executivului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. ”Nu este în competenţa Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, a mai afirmat Iolu.

El a subliniat că ”Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie sa-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori”.

UPDATE 10.50 Proteste şi în ţară faţă de tarifele RCA

ALBA: Peste 100 de transportatori protestează pe DN 1, între Sebeş şi Alba Iulia, continuând pe autostrada A1, între Sebeş şi Cunţa, faţă de valoarea ridicată a asigurărilor RCA, traficul fiind îngreunat din cauza acţiunii şoferilor.

ARAD: În jur de 400 de camioane se deplasează cu viteză redusă pe şoseaua de centură a Aradului, şoferii participând la acţiunea de protest faţă de tarifele RCA. Protestatarii mărşăluiesc cu vehiculele de mare tonaj pe centura de nord a oraşului, parte din DN7, unde traficul este blocat parţial. Şoferii nu pot depăşi coloana lungă de camioane care circulă cu viteză foarte redusă, astfel că şoseaua se blochează periodic. Protestul va dura 4 ore. 

BRAŞOV: Aproximativ 150 de autovehiculele de mare tonaj circulă cu viteză foarte mică pe centura ocolitoare a Braşovului în semn de protest faţă de tarifele poliţelor RCA, traficul fiind îngreunat.Protestul transportatorilor a început joi, în jurul orei 9.30, şi este anunţat să dureze patru ore.

IAŞI: Peste 100 de şoferi de autobuze şi microbuze au ieşit să protesteze în faţa Prefecturii Iaşi, ei considerând că Ordonanţa aprobată în şedinţa de Guvern nu rezolvă problema privitoare la tarifele RCA. Traficul în centrul oraşului a fost blocat.

UPDATE 10.20 Circa 3.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de scumpirea poliţelor de răspundere civilă auto 

Protestul este programat să ţină până la ora 15.00. Transportatorii protestează în ciuda faptului că Guvernul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede plafonarea primelor pentru şase luni. Îngrijorarea acestora vine de la faptul că actul normativ adoptat de către Executiv prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară va calcula plafoanele. Transportatorii nu vor ca preţurile să fie plafonate la preţurile actuale, considerate prea mari. Pentru camioanele de peste 16 tone preţul asigurărilor auto obligatorii a crescut cu 120% faţă de anul trecut, fiind în medie circa 10.000 de lei. Însă transportatorii au arătat exemple de calcul şi de peste 20.000 de lei, în vreme ce pentru un taxi plătesc în jur de 3.600 de lei pe an. Ei vor ca plafonarea să aibă loc la tarifele din 2014-2015, adică la valori în jurul a 4.000 - 5.000 de lei pentru un camion.

"Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă", consideră UNTRR, într-un comunicat.

Patronatele transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, astfel că acesta ar trebui să fie preţul. 

UPDATE La ora 9.00, protestul transportatorilor a început. Sute de persoane protestează faţă de măsurile adoptate de Guvern.

UPDATE Încă de la primele ore ale dimineţii, transportatorii au început să se adune în Piaţa Victoriei. Cele patru patronate ale transportatorilor rutieri care au decis să continue protestul de joi consideră că Ordonanţa de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri de Guvern nu rezolvă problema pe termen lung legată de tarifele RCA.

În schimb, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una din cvele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest, acesta fiind deturnat în alte scopuri.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis să continue protestul din 15 septembrie.

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA”.

Restricţiile de trafic din Capitală

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, între orele 9.00 şi 15.00 va avea loc, în Piaţa Victoriei, o adunare publică, precizând că între orele 5.00 şi 7.00 sunt aşteptate să ajungă la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fântâna Mioriţa, DN2 - Parcul Plumbuita.

„Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere, în funcţie de ocuparea spaţiului în Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere (zona centrală)", precizează poliţiştii.

Începând cu ora 5.00, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

Circulaţia va fi resistematizată

De asemenea, circulaţia va fi resistematizată, începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu. Între orele 15.00 şi 17.00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona, menţionează poliţiştii, care mai spun că restricţiile se vor aplica pâna la ora 17.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite