UPDATE Pensiile militarilor ┼či poli┼úi┼čtilor se plafoneaz─â. Pensia nu mai poate dep─â┼či media salariului primit ├«n anii de activitate

0
0
Militari - armata FOTO Inquam/George Calin
Modul de calcul al pensiilor ar putea fi schimbat FOTO Adev─ârul

┼×edin┼úa de Guvern programat─â joi va fi am├ónat─â, sus┼úin surse guvernamentale citate de Digi 24. Potrivit postului de televiziune, ┼čedin┼úa va fi programat─â vineri, c├ónd vor fi luate ├«n discu┼úie mai multe acte normative, ├«ntre care ┼či modul de recalculare al pensiei pentru militari ┼či poli┼úi┼čti, precum ┼či proiectul de lege a vaccin─ârii.

UPDATE Proiectul de OUG privind pensiile militare de stat va fi discutat la ora 15.00 de reprezentan┼úii sindicatelor cu oficialii Ministerului Muncii, el prev─âz├ónd c─â pensia nu va mai putea dep─â┼či media soldelor sau salariilor primite ├«n anii de activitate, ├«n baza c─ârora s-a calculat venitul. Proiectul limiteaz─â ┼či indexarea pensiilor speciale cu rata medie anual─â a infla┼úiei, f─âr─â alte sporuri, dispozi┼úie care se va aplica ┼či pensionarilor din avia┼úie, personalului auxiliar din instan┼úe ┼či parchete, func┼úionarilor parlamentari, diploma┼úilor ┼či parlamentarilor.

Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft.

UPDATE Pre┼čedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de ├«ncetare a raporturilor de serviciu a ┼čapte chestori din cadrul MAI, precum ┼či a unui general de brigad─â, din cadrul aceleia┼či institu┼úii.

Printre cei pensiona┼úi se num─âr─â chestorul Marin Motoc, directorul Direc┼úiei de Poli┼úie Transporturi, chestorul Ionel Ispir, ┼čeful Inspectoratului Jude┼úean de Poli┼úie Arge┼č, chestorul principal de poli┼úie Liviu-Marius Galo┼č, adjunct al ┼čefului Poli┼úiei de Frontier─â, ┼či chestorul principal de poli┼úie Dumitru Haralambie, adjunct al inspectorului general al Poli┼úiei de Frontier─â.

Au mai fost pensiona├ói chestorul Costel Giuroiu, Marcel Ardelean ┼či Nicolaie Iancu, precum ┼či generalul de brigad─â Petric─â Gear├«p, ├«mputernicit Adjunct al inspectorului general din cadrul Jandarmeriei.

UPDATE┬áPotrivit lui Vasile Lincu, pre┼čedintele Sindicatului Prolex, pensiile militarilor ┼či poli┼úi┼čtilor se plafoneaz─â. Informa┼úia apare ├«n proiectul Ordonan┼úei de Urgen┼ú─â a Guvernului.┬á

Anunţul privind intenţia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementează sistemul de pensii speciale a fost făcut, duminică, de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. 

ÔÇ×Avem de g├ónd s─â d─âm o ordonan┼ú─â chiar s─âpt─âm├óna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat ├«nc─â de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu s─â facem cre┼čterile din programul de guvernare, ├«ns─â dup─â apari┼úia Legeii salariz─ârii ne-am dat seama c─â, dac─â nu corect─âm sistemul, ├«n sensul c─â, dac─â l─âs─âm pensiiile de serviciu s─â se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge ├«ntr-o situa┼úie foate nepl─âcut─â de anul viitor, ├«n sensul c─â economia nu poate s─â sus┼úin─â astfel de cre┼čteriÔÇŁ, a motivat Lia Olgu┼úa Vasilescu.

ÔÇ×├Än acest moment, speciali┼čtii Ministerului Ap─âr─ârii Na┼úionale ┼či cei ai Ministerului Afacerilor Interne continu─â consult─ârile ┼či preg─âtesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat ├«n cadrul Executivului, cele dou─â ministere fiind co-ini┼úiatoare", se arat─â ├«ntr-o precizare a MApN. Anun┼úul ministerului este prezentat pentru a respinge informa┼úiile ap─ârute ├«n pres─â potrivit c─ârora ministrul Adrian ┼óu┼úuianu s-ar ├«mpotrivi acestui act, consider├ónd c─â ele sunt "lipsite de fundament".

Cu toate acestea, un num─âr de 15 persoane cu func┼úii de conducere din cadrul Inspectoratului General al Poli┼úiei de Frontier─â (IGPF) ┼či-au depus, ├«n ultimele zile, dosarele de pensionare, transmite Mediafax. Conform sursei citate, ├«ntre ┼čefii care au cerut s─â se pensioneze se num─âr─â at├ót angaja┼úi din teritoriu, c├ót ┼či ai structurii centrale.

Peste 1.100 de cereri de pensionare au fost ├«nregistrate ┼či sunt ├«n curs de solu┼úionare, ├«n prezent, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), arat─â sursa ciat─â.

Tudose: Situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată 

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, c─â situa┼úia pensiilor speciale trebuie rezolvat─â pentru c─â este o problem─â de "moralitate", iar Executivul trebuie s─â-┼či asume stingerea acestui "incediu" ├«nainte de a fi prea t├órziu, d├ónd ├«ns─â asigur─âri c─â nu vor sc─âdea veniturile pentru cei cu pensii ├«n plat─â.

"Avem de repus ├«n lucrurile fire┼čti ni┼čte derapaje din ultimii ani. Nu mai exist─â nic─âieri pe planeta asta o situa┼úie, o ┼úar─â, un loc, unde c├ónd ie┼či la pensie s─â iei de la locul de munc─â mai mul┼úi bani dec├ót luai c├ónd munceai, s─â ie┼či la pensie la v├órste de p├ón─â la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Ierta┼úi-m─â, ceva nu e ├«n regul─â. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.


Tudose a afirmat c─â nu se vor pierde bani pentru cei care au c├ó┼čtigat deja ni┼čte drepturi, ├«ns─â sistemul trebuie repus ├«n func┼úiune pentru viitor.

"O s─â ias─â, hai s─â facem curat, c─â altfel ├«nchidem ochii, ne facem c─â nu vedem, nu ne asum─âm s─â facem cur─â┼úenie ┼či la un moment dat o s─â ne trezim c─â nu mai avem solu┼úie. (...) Ca un incendiu, ne asum─âm c─â ├«l stingem acum sau ├«l l─âs─âm s─â ard─â tot ce se poate arde ┼či la un moment dat s─â constat─âm c─â nu ├«l mai putem stinge", a afirmat el.

├Äntrebat despre situa┼úia militarilor care au ie┼čit deja din sistem, el a r─âspuns: "Am ├«n┼úeles, asta e via┼úa".

Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute "peste noapte", ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.

Media veniturilor pe 12 luni, în cuantum de 65%

Ministerul Muncii ar fi pregătit deja un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmând să le reducă apreciabil pentru cei care se vor pensiona după adoptarea actului normativ.

Potrivit proiectului, se va lua ├«n calcul media soldelor lunare/salariilor de func┼úii din 12 luni din ultimii cinci ani, la alegere, ├«n cuantum de 65%. ├Än prezent, se calculeaz─â media veniturilor brute din ┼čase luni consecutive din ultimii cinci ani, la alegere, cu un spor de p├ón─â la 15%.

Totodat─â, proiectul ar prevedea c─â ÔÇŁpensia de serviciu se actualizeaz─â, din oficiu, ├«n fiecare an, cu rata medie anual─â a infla┼úiei, indicator definitiv, cunoscut ├«n anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Na┼úional de Statistic─âÔÇŁ.

Dumitru Coarnă: Vor să execute tot ce înseamnă sistem operativ

Dumitru Coarn─â, pre┼čedintele Sindicatului Na┼úional al Poli┼úi┼čtilor ┼či Personalului Contractual (SNPPC), spune c─â Ordonan┼úa care se preg─âte┼čte va fi un atac direct ├«mpotriva celor din sistemul operativ, care duc greul ├«n Poli┼úie, dar ┼či ├«n SRI sau Armat─â.

ÔÇŁSe va majora v├órsta de pensionare ┼či se va diminua cuantumul, adic─â sistemul de referin┼ú─â din care rezult─â valoarea b─âneasc─â a pensiilor celor care ├«┼či vor depune dosarul de pensionare de acum ├«nainte. Din informa┼úiile mele, vor s─â umble la sporurile pe baz─â de pontaj. Asta ├«nseamn─â atac direct asupra ofi┼úerilor ┼či agen┼úilor de poli┼úie, SRI, SPP, MApN din zona executiv─â, pentru c─â numai ei lucreaz─â ├«n condi┼úii speciale ÔÇô de noapte, s├ómb─ât─â, duminic─â. Acolo va fi atacul. Vor s─â execute tot ce ├«nseamn─â sistem operativ din Poli┼úie, SRI, MApN ┼či SPP. Din motivul ─âsta lumea pleac─â din sistem. Pentru c─â salarizarea nu au m─ârit-o, acum ne taie ┼či pensiile, iar oamenii nu vor s─â mai moar─â pe strad─â pentru Olgu┼úa Vasilescu sau Carmen DanÔÇŁ, a explicat, pentru ÔÇŁAdev─ârulÔÇŁ, Dumitru Coarn─â.

├Än ├«ncercarea de a atenua nemul┼úumirile poli┼úi┼čtilor, ministrul de Interne Carmen Dan a anun┼úat, luni, c─â salariile acestora vor fi m─ârite. ├Än plus, ├«n sistem se vor face ┼či circa 4.000 de angaj─âri, pentru a suplini deficitul de poli┼úi┼čti care lucreaz─â ├«n strad─â.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite