Tudor Chirilă, după dezvăluirile de la centrele groazei din Târgu Mureș: „Povestea asta echivaleazǎ cu cea a orfelinatelor din comunism”

0
0
Publicat:

Tudor Chirilă a reacționat la dezvăluirile făcute de jurnalista Carla Tănasie, care a descris pe pagina sa de socializare condițiile improprii din centrele pentru copiii cu dizabilități din Târgu Mureș.

DGASPC Mureș a primit mai multe amenzi Foto: Centrul de Resurse Juridice/Facebook
DGASPC Mureș a primit mai multe amenzi Foto: Centrul de Resurse Juridice/Facebook

Centrul de Resurse Juridice a scos la iveală, la începutul acestui an, condițiile inumane în care sunt ținuți copiii cu dizabilități în patru centre din Târgu Mureş.

Ulterior, jurnaliștii au făcut anchete la aceste centre și s-au descoperit lucruri grave care se întâmplă acolo, plecând de la alimentație și până la terapia acelor copii.

”Măr copt de două ori pe zi, timp de 7 zile, supă de legume și orez cu carne. Acesta este meniul zilnic al copiilor de la unul dintre centrele din Mureș. Am analizat împreună cu medicul gastroenterolog Iulia Tincu două meniuri în posesia cărora am intrat. Mâncarea adecvată le poate crește copiilor șansele de supraviețuire, însă meniurile lor sunt sărăcăcioase.

Ce se întâmplă dacă mâncarea nu este adecvată?

Ce se întâmplă dacă copiii sunt ținuți cu sonde nasogastrice ani la rând?

Ce se întâmplă dacă nu fac kinetoterapie?

MOR MAI REPEDE . Și asta este INUMAN. Și, pentru că i-am auzit pe mulți întrebându-se ce înseamnă „INUMAN”, acum avem și răspunsul”, a scris pe Facebook jurnalista Carla Tănasie.

Jurnalista a mai scris că sunt copii care au sonde nasogastrice de 2-3 ani și întreabă autoritățile dacă este corect acest lucru.

”Montarea unei sonde nasogastrice este, în general, privită ca o soluție pe termen scurt, cu o durată de utilizare de maximum 8 săptămâni. După această perioadă, ne așteptăm ca pacientul să își reia alimentația normală, însă acest lucru nu este cazul copiilor care au nevoie de îngrijire pe termen lung. Recomandările actuale sugerează montarea unei gastrostome pe termen lung, prin care copilul poate fi alimentat direct la nivelul stomacului, evitând astfel reacțiile adverse asociate sondei nasogastrice pe termen lung, cum ar fi infecțiile sau obstrucțiile.

Utilizarea pe termen lung a sondei nasogastrice, dincolo de 2-3 luni, contravine ghidurilor medicale actuale.

Îl invit pe Marcel Ciolacu și pe toți cei care închid ochii la ce se întâmplă în Mureș și sunt deranjați de întrebări, să mănânce timp de o săptămână meniul de mai jos”, mai precizează Carla Tănasie.

Artistul Tudor Chirilă a reacționat la rândul său la noile dezvăluiri despre ceea ce se întâmplă în centrele de copii cu dizabilități din Târgu Mureș și susține că este mai rău ca în comunism.

”Este INUMAN. Se presupune cǎ avem conştiințǎ şi cǎ asta ne pune mai presus de animale. Dar iatǎ cǎ-s unii printre noi pe o treaptǎ inferioarǎ. Am stat cu o sondǎ nasogastricǎ de mai multe ori în viața mea timp de 24 de ore şi pot sǎ spun cǎ e greu pentru un adult. Cum sǎ ții un copil aşa 2 ani??????? Cum???? Povestea asta echivaleazǎ cu cea a orfelinatelor din comunism descoperite de presa strǎinǎ imediat dupǎ 89. E revoltǎtor!!! Marcel Ciolacu, Alexandru Rafila unde vǎ ascundeți?????”, a scris Tudor Chirilă pe pagina de Facebook.

Până în prezent, DGASPC Mureș a primit sancţiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 400.000 de lei. Controalele la aceste centre au avut loc în urma sesizărilor inspectorilor Consiliului de Monitorizare şi ai reprezentanţilor Centrului de Resurse Juridice, care au semnalat „probleme grave”.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a anunţat, marţi, că a aplicat amenzi în valoare de 60.000 de lei DGASPC Mureş, potrivit Agerpres.

Principalele neconformităţi au fost: nu există circuite conforme pentru activităţile de alimentaţie şi spălătorie în aceste unităţi; unele piese de mobilier degradate, învechite, uzate, agregate frigorifice necurăţate şi dezinfectate; există spaţii cu infiltraţii, mucegai şi paviment degradat, nelavabile; dezinfectante de suprafeţe şi mâini expirat”,a arătat Direcţia de Sănătate Publică, într-un comunicat de presă.

Au fost dispuse mai multe măsuri: „suspendarea activităţii de spălătorie, la cele 4 centre şi de alimentaţie colectivă la trei centre. Sancţiuni contravenţionale în valoare de 60.000 lei. Recomandări cu termen imediat şi pe termen scurt, 30 zile", se mai arată în comunicat.

De asemenea, Viorel-Cristian Răduţ, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Mureş, a declarat, luni seara, că a aplicat o amendă în valoare de 320.000 lei DGASPC Mureş pentru expirarea licenţelor la cele patru centre pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş.

Amenzi au fost acordate și de Inspectoratul pentru Protecția Consumatorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite