Noi detalii în scandalul centrelor de plasament din Mureș: „Lipsa de interes, răsplătită cu sporuri de 55%”. CRJ cere demisia șefului Protecției Copilului
0Centrul de Resurse Juridice, ONG-ul care a scos la iveală condițiile inumane în care sunt ținuți copiii cu dizabilități în patru centre din Târgu Mureş, cere, într-o scrisoare trimisă premierului, demisia președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie.
„Se împlinesc azi nouă zile de când autoritățile din subordinea dumneavoastră au constat că centrele de plasament pentru copiii din Târgu Mureș funcționează ILEGAL. Oare lipsa de reacție din partea guvernului are legătură cu faptul că centrele sunt instituții publice?”, scrie CRJ, duminică, într-o postare pe Facebook.
„Statul român nu a găsit încă locuri și persoane pregătite pentru a îngriji 63 de minori cu dizabilități?”
Centrul de Resurse Juridice semnalează că inspectorii sociali încă nu au semnat actele și că Centrele NU mai există pe pagina Ministerului Muncii.
„Planuri pentru relocarea cu echipe specializate, angajarea de asistenți maternali, contractarea de kinetorepeuți nu există nici până azi. Oare, presiunea funcționarilor și a sindicaliștilor este de vină? Sau pregătirea defectuoasă la nivelul celor responsabili cu îngrijirea copiilor luați din familii pentru terapie, abilitare și școlarizare? Statul român nu a găsit încă locuri și persoane pregătite pentru a îngriji 63 de minori cu dizabilități? Nu cumva cauzele problemei «Mureș» sunt chiar legile pe care le-ați promovat?”, mai arată CRJ.
„Nu îi vedeți cum arată, ce vreți să facem cu ăștia?”
ONG-ul a publicat, tot duminică, noi cifre care ridică multe semne de întrebare legate de activitatea acestor centre:
• Cheltuiala cu indemnizația de hrană a angajaților reprezintă 88, 41 % din suma cheltuită pentru hrana beneficiarilor.
• Cheltuiala cu medicamentele reprezintă 17,15 % din suma cheltuită pe vouchere de vacanță ale salariaților.
• DGASPC Mureș cheltuie cu indemnizația de hrană a salariaților și voucherele de vacanță o sumă de 1,2 ori mai mare decât suma cheltuită cu mâncarea beneficiarilor și medicamentele.
„Domnule Prim-ministru, Guvernul României permite ca până la 80% din bugetul alocat DGASPC să fie direcționat pentru plata salariilor angajaților. Așadar, cu restul de 20% trebuie asigurate hrana, medicamentele, spațiile de cazare și abilitare, transportul, încălzirea, obiectele de vestimentație etc. Nu ne deranjează salariile, dar există informații suficiente despre unii dintre specialiștii esențiali în salvarea copiilor că nu ajung la muncă, iar atunci când au venit, ne-au întrebat «Nu îi vedeți cum arată, ce vreți să facem cu ăștia?»”, notează CRJ.
Într-o scrisoare deschisă, transmisă sâmbătă premierului Marcel Ciolacu, managerul de program al Centrul de Resurse Juridice, Georgiana Pascu, cere ca președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, să fie demis ca urmare a antepronunțării asupra rezultatelor controalelor din Mureș și a manierei în care a reprezentat Guvernul la Târgu Mureș.
„Centre care funcționează ilegal”
În același document, Georgiana Pascu, amintește șefului Guvernului, în numele CRJ că:
„S-au împlinit opt zile de când toată lumea vorbește despre fata care e piele și os din centrul de pe strada Trebely, nr. 3, despre copiii închiși cu zăvorul în dormitoarele centrului de pe strada Turnului 1b sau despre cei care stau în condiții greu de imaginat în centrul pe strada Branului ori în dormitoarele supraaglomerate și fără uși în centrul de pe strada Slatina, despre medicamentele expirate și amenda DSP, bucătăria închisă de inspectorii ANPC din cauza mizeriei și a alimentelor expirate sau amenda istorică lăsată de inspectorii sociali ai Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială Mureș”.
În aceeași scrisoare deschisă, CRJ își exprimă indignarea că „această lipsă de interes este răsplătită de stat cu sporuri de 55%, pentru condiții deosebit de periculoase” și atrage atenția că 63 de copii locuiesc și „beneficiază” de servicii în centre care funcționează „ilegal”:
„Licențele de funcționare au expirat pe data 2 decembrie 2024”, se arată în scrisoarea deschisă.
Există copii care și la ora aceasta stau închiși în condiții mizere, fără acces la servicii de abilitare adecvate, „care merg doar câteodată la școală, mai exact atunci când sunt locuri în microbuz, dar nu mai mult de două ori pe săptămână, care nu au primit echipamente/dispozitive speciale pentru tratament (scaune speciale, orteze, corsete etc.), care au fost rupți de către DGASPC Mureș de mamă, tată, bunici, frați și surori ce trăiesc în sărăcie, lipsiți de mijloace materiale pentru îngrijirea și abilitarea copiilor”, mai precizează scrisoarea deschisă adresată premierului.
Din documentele studiate și din discuțiile cu unii dintre aceștia a reieșit că instituțiile statului român „nu le-au oferit altă alternativă”, precizează CRJ.
„Așadar, în locul unor centre de zi, ore de recuperare la un cabinet în comunitate sau deplasarea unui specialist acasă la familie, bani pentru lapte praf, educație, creșe sociale sau asistent maternal profesionist, angajații din DGASPC Mureș au ales cea mai scumpă variantă, proastă pentru copii, dar avantajoasă pentru angajați: să îi instituționalizeze”.
CRJ îl taxează pe Marcel Ciolacu pentru „lipsa de reacție” în scandalul copiilor înfometați și închiși cu zăvorul
Scrisoarea deschisă se încheie cu un mesaj care îl vizează direct pe Marcel Ciolacu:
„Lipsa de reacție din partea dumneavoastră în spațiul public ridică întrebări, ținând cont că aceste centre sunt instituții publice și nu private, așa cum era situația în 2023”.