Trei judecători, opinie separată faţă de poziţia şefei CSM, Lia Savonea, care o apără pe Gârbovan şi-l atacă pe Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea, preşedintele CSM FOTO: Arhivă
Lia Savonea, preşedintele CSM FOTO: Arhivă

Trei judecători din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Andrea Chiş, Mihai Bălan şi Bogdan Mateescu, se delimitează de comunicatul dat publicităţii, joi, de preşedintele instituţiei, Lia Savonea, în care aceasta o apără pe Dana Gîrbovan şi îl acuză pe Klaus Iohannis de ingerinţe deosebit de grave în justiţie după ce a respins numirea judecătorului în funcţia de ministru.

Din argumentele celor trei rezultă că judecătorul Andrea Chiş susţine că un astfel de comunicat poate plasa CSM în contextul campaniei pentru prezidenţiale, judecătorul Mihai Bălan consideră că procedura de numire a ministrului este eminamente politică şi nu are legătură independenţa justiţiei informează g4media.ro. 

„Un fost judecător este cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată ministru al justiţiei. Indiferent, însă, de opinia noastră asupra calităţilor personale şi profesionale ale unui coleg propus, în circumstanţele date, un astfel de comunicat poate plasa instituţia noastră în contextul campaniei electorale pentru prezidenţiale, în care Preşedintele şi Primul Ministru, cele două persoane implicate în numire, sunt candidaţi. Acesta este motivul principal, pe care îl consider suficient, pentru care mă opun unui astfel de comunicat în acest moment. În măsură în care nu sunteţi de acord cu opinia mea, va rog să menţionaţi că decizia de a da comunicatul a fost luată cu majoritate,” a declarat judecătoarea Andrea Chiş.

„Nu sunt de acord cu emiterea acestui comunicat deoarece întreagă procedura de modificare a componenţei Guvernului României este una eminamente politică şi nu are nicio legătură cu independenţa justiţiei. Atât propunerea formulată de Primul Ministru, cât şi decizia Preşedintelui României sunt acte politice şi, în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, nu doresc să fiu implicat în niciun fel în aceste acţiuni. În discursul Preşedintelui nu există nicio referire la independenţa sau probitatea profesională a dnei Girbovan care să atragă o reacţie de acest fel din partea CSM. Dna Girbovan a participat la această procedura nu în calitate de reprezentanta a Autorităţii judecătoreşti ci de candidat propus de partidul de guvernământ. În situaţia în care se va emite acest comunicat, va rog să menţionaţi că a fost adoptat cu majoritate,” a explicat judecătorul Mihai Bălan.

„Arhitectură constituţională nici nu permite unui judecător în funcţie să fie nominalizat că ministru. Un judecător nu poate fi ministru, o spune explicit şi CCR în decizia 45. Referirile la un judecător-propunere de ministru- nu pot aduce atingere sistemului judiciar în ansamblu, autorităţii judecătoreşti. Respect alegerea colegei Girbovan, însă nu pot fi de acord cu acest comunicat,” a declarat Bogdan Mateescu pentru sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite