Trafic de droguri prin Telegram. DIICOT: Modalitatea de investigare, premieră europeană. Trei pieţe online, închise

0
Publicat:

DIICOT anunţă reţinerea a 13 persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc, un al paisprezecelea suspect fiind deja arestat într-o altă cauză. Procurorii spun că dealerii şi consumatorii, unii elevi şi studenţi, ţineau legătura prin Telegram, în urma acţiunii fiind închise trei pieţe online.

Investigaţie în premieră europeană. Foto: Inquam Photos
Investigaţie în premieră europeană. Foto: Inquam Photos

Procurorii au cerut arestarea preventivă a celor vizaţi de anchetă.

"Cauza aflată pe rolul DIICOT – Structura Centrală, instrumentată împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog vizează activitatea din perioada mai 2022 – aprilie 2023, a unui grup infracțional organizat și, pentru stabilirea modului de operare al membrilor grupării și a funcționalității platformei, a fost monitorizată îndeaproape activitatea canalului criptat de comunicare, fiind identificați cei mai activi distribuitori.

Modalitatea de investigare reprezintă o premieră la nivel european la acest moment, fiind preluate și închise trei piețe online folosite pentru distribuția de droguri.

Ulterior efectuării activităților de urmărire penală, în data de 10.04.2023, organele de cercetare penală au preluat controlul asupra canalelor de mesagerie criptată pe care se vindeau droguri și le-au oprit activitatea", transmite DIICOT.

Procurorii au făcut, marţi, 10 aprilie, 17 percheziţii în Bucureşti, Brăila, Ilfov, Galați, Mureș și Dâmbovița.

"În cauză s-a reținut că, în anul 2022 s-a constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat mai multe persoane, în scopul intermedierii legăturii între dealeri de droguri și consumatori, inclusiv minori, prin intermediul unei aplicații criptate de comunicare, platformă ce înregistrează în prezent aproximativ 11.000 de membri activi, în România.

Distribuția drogurilor ar fost îndreptată, cu predilecție, spre consumatori tineri, din categoria elevilor și studenților, sub protecția anonimatului", potrivit unui comunicat al DIICOT.

Anchetatorii spun că în urma perchezițiilor, care au vizat în principal dealerii, au fost identificate și ridicate sumele de 17.500 de lei, 110 dolari și 100 de euro, cantitatea de 3,5 kilograme de canabis, 20 de telefoane mobile, 2 cartușe de 9 mm, 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă (NSP), 228 de comprimate de ecstasy și 48 de timbre LSD.

"Drogurile identificate aveau ca destinație în special, comercializarea stradală", punctează parchetul.

Cum ar fi acţionat gruparea

DIICOT susţine că gruparea ar fi fost structurată pe paliere și nivele de acces și ar fi asigurat distribuția de droguri de risc și de mare risc, la nivel național, în majoritatea marilor orașe.

"Ca mod de operare, clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, erau îndrumați către cel mai apropiat dealer local, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii stabite la momentul interacțiunii.

Distribuitorii își promovau ofertele de droguri pe această platformă și astfel se să împărțeau zonele de distribuție, în scopul acaparării a câtor mai mulți clienți.

Administratorul platformei modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului.

Platforma de comunicare avea capabilitatea de a genera în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor", au explicat procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite