Toți cei șase români din Noua Caledonie au părăsit arhipelagul francez VIDEO

0
Publicat:

Toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Violențe au cuprins capitala Noumea din Noua Caledonie pe fondul reformei electorale FOTO Profimedia
Violențe au cuprins capitala Noumea din Noua Caledonie pe fondul reformei electorale FOTO Profimedia

În arhipelagul francez din Pacificul de Sud, unde s-au manifestat violențele fără precedent în 40 de ani, au fost prinși și mai mulți români.

Un cetăţean român a fost evacuat miercuri, 22 mai 2024, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autorităţile franceze, în colaborare cu cele australiene şi cele din Noua Zeelandă, cu destinaţia Australia. Ceilalţi cinci cetăţeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai 2024.

Dintre aceştia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze.

Furia față de planul Franței de a impune noi reguli de vot a inflamat arhipelagul cu 270.000 de locuitori din Pacificul de Sud. Legislația ar extinde dreptul rezidenților francezi din Noua Caledonie de a vota la alegerile provinciale, provocând temeri că aceasta ar putea fi de natură să dilueze puterea de vot a indigenilor Kanak. Aceștia reprezintă circa 40% din populație, relatează The Guardian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite