Teo Peter Jr: "Am hotărât că este momentul să încheiem lupta cu autorităţile americane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teo Peter
Teo Peter

Familia lui Teo Peter a anunţat că renunţă la lupta privind obţinerea de reparaţii morale şi materiale de la autorităţile americane, în urma morţii basistului trupei Compact, în 2004, la Bucureşti, într-un accident rutier provocat de un soldat american.

Teo Peter Jr. consideră că nu i s-a făcut dreptate lui Teo Peter şi implicarea autorităţilor române în rezolvarea acestui caz a fost una timidă.

Am luat hotărârea în familie că este momentul să punem punct acestui capitol trist. Chiar dacă nu am reuşit să facem dreptate pentru Teo, credem că ne-am făcut datoria faţă el. Am reuşit să ne facem vocea auzită şi am convins autorităţile române să se implice, chiar dacă am avut impresia uneori că această implicare a fost oarecum timidă, probabil lipsa de experienţă în gestionarea unor astfel de situaţii şi-a spus cuvântul”, se arată într-un comunicat de presă de joi semnat de Teo Peter Jr.,  consilier local în Cluj-Napoca, din partea PNL Cluj.

Peter Jr. cere autorităţilor româneşti modificarea legii în aşa fel încât cetăţenii români să fie protejaţi în eventuale cazuri asemănătoare celui al tatălui său.

În final, deoarece timp de cinci ani nu s-a făcut nimic în acest sens, vreau să  solicit autorităţilor române abilitate, Parlament, Guvern şi viitorului preşedinte al României să aibă ca prioritate iniţierea unui cadru legislativ menit să-i protejeze măcar de acum încolo pe toţi cetăţenii români în astfel de situaţii. Asta mi-ar da sentimentul că lupta noastră totuşi nu a fost zadarnică”, afirmă Teo Peter Jr. în finalul comunicatului.

De asemenea, Teo Peter Jr. spune în comunicatul său că “modul în care autorităţile americane au înţeles să gestioneze această tragedie a fost dezamăgitor”, iar tribunalul militar american care l-a achitat pe Christopher Van Goethem, puşcas marin, şef al corpului de pază din cadrul Ambasadei Americii din Bucureşti, “a sfidat printr-o sentinţă injustă nu doar o familie, ci milioane de români care au văzut ce s-a întâmplat”.

Teo Peter nu a avut parte de un proces echitabil. Considerăm că sentinţa dată de acel tribunal militar va rămane o ruşine pentru justiţia americană şi o ofensă adusă demnităţii tuturor românilor”, consideră Peter Jr.  

Autorităţile SUA nu oferă nici măcar despăgubiri materiale

Mai mult, în baza ultimei corespondenţe purtate cu partea americană, autorităţile din SUA nu au de gând să ofere nici măcar despăgubiri materiale familiei lui Teo Peter.

Spuneam, în urmă cu un an şi jumătate că valoarea despăgubirilor morale acordate în cazul Teo Peter, aceasta fiind singura alternativă reparatorie acceptată şi de fapt propusă de catre autorităţile americane, va indica respectul pe care partea americană îl are pentru familie, pentru autorităţile române implicate la nivel diplomatic în soluţionarea acestui caz şi pentru poporul român în general."

"Decizia finală a autorităţilor americane a fost aceea de a nu acorda despăgubiri morale în acest caz, invocând lipsa unei baze legale prin prisma sentinţei date de tribunalul american. Autorităţile americane şi-au arătat disponibilitatea de a acorda doar despăgubiri pentru pierderi materiale imediate cauzate de producerea accidentului, solicitând familiei să probeze şi să documenteze minuţios aceste pierderi, subliniind însă din start, în ultima corespondenţă pe care au avut-o cu avocaţii familiei pe marginea acestui caz, că această disponibilitate nu reprezintă sub nicio formă recunoaşterea sau asumarea vreunei responsabilităţi în legătura cu moartea lui Teo Peter”, se mai menţionează în comunicat.

Teo Peter, fostul membrul al trupei Compact, a fost ucis într-un accident rutier provocat de puşcaşul marin Christopher Van Goethem, în 4 decembrie 2004.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite