Tánczos Barna, după incendiul de la Glina: IGSU va verifica toţi operatorii din domeniu

0
0
Foto: ISUBIF
Foto: ISUBIF

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat joi că încă se aşteptă rezultatele controalelor ISU cu privire la cauza producerii incendiului de la Glina. Totodată ministrul a solicitat Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenţă (IGSU) să realizeze controale la toţi operatorii care activează în domeniul colectării, sortării, depozitării sau reciclării deşeurilor şi dezmembrărilor auto.

"Este absolut inadmisibil ca, la un agent economic autorizat, să se întâmple aşa ceva. Ministerul face eforturi uriaşe pentru ca deşeurile să fie colectate selectiv şi să ajungă în unităţi autorizate şi nu putem să acceptăm ca în asemenea unităţi să se producă astfel de incidente. Încă aşteptăm rezultatele controalelor ISU cu privire la cauza producerii evenimentului de la Glina. Agenţii economici şi autorităţile din domeniul protecţiei civile au însă datoria, în primul rând, să prevină astfel de situaţii. Astăzi, am cerut IGSU să realizeze, prin structurile sale, controale la toţi operatorii care activează în domeniul colectării, sortării, depozitării sau reciclării deşeurilor, dezmembrărilor auto etc. Avem o legislaţie foarte clară în ceea ce priveşte securitatea la incendiu şi este nevoie de o atenţie deosebită în acest sector economic, unde orice astfel de eveniment poate aduce prejudicii asupra mediului şi sănătăţii umane", a scris Tánczos Barna, într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

De asemenea, el a dispus ca Agenţia Naţionala pentru Protectia Mediului - ANPM să furnizeze IGSU lista tuturor agenţilor economici autorizaţi în acest domeniu de activitate, în vederea începerii controalelor tematice.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, miercuri după-amiză, la un centru de colectare si reciclare deşeuri în comuna Glina, Ilfov, şi a fost nevoie de intervenţia a 13 autospeciale de stingere, 2 smurd, descarcerare, în zonă fiind şi posibilităţi limitate de alimentare cu apă a autospecialelor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) a anunţat joi, că în jurul orei 15:00 a fost încheiată intervenţia de la centrul de colectare deşeuri din Glina, fiind retrase şi ultimele 2 autospeciale, care mai erau in dispozitivul de stingere.

De altfel, fostul comisar general al Gărzii de Mediu Otavian Berceanu afirma, miercuri seară, că la Glina ardeau interioarele maşinilor dezmembrate, iar fumul era de 4.500 de ori mai toxic decât cel provenit de la arderea lemnului.

Potrivit lui, în fiecare zi intră în ţară 1000 de maşini SH.

„Rablele existente sunt dezmembrate cu sutele zilnic şi nu există o industrie care să facă ceva cu aceste interioare. Cele mai multe sunt incinerate, îngropate sau aruncate pe câmpuri”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Octavian Berceanu.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului ”vine cu programe adresate dealer-ilor auto, pentru că acolo merg banii din "Rabla", dar cu niciun program care să se ocupe din zecile de mii de tone de deşeuri provenite din dezmembrări, care zac aiurea sau ne otrăvesc apele sau aerul”.

”Nu există absolut nicio trasabilitate a interioarelor auto provenite din dezmembrări. Zeci de milioane de euro făcuţi la negru ajung la structurile de crimă organizată, la politicienii cu functii şi la primarii care închid ochii”, a mai scris fostul comisar şef.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri