Suspecţii din dosarul în care este arestat la domiciliu cumnatul premierului Ponta au fost înştiinţaţi de punerea averilor sub sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA vor să pună sechestru pe o parte din averea lui Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax
Procurorii DNA vor să pună sechestru pe o parte din averea lui Sebastian Ghiţă FOTO Mediafax

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, dar şi preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma s-au prezentat, marţi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Ploieşti, procurorii urmând să îi anunţe că le pun sechestru pe averi, potrivit unor surse judiciare. La sediul DNA urmează să ajungă şi ceilalţi inculpaţi din acest dosar.

UPDATE Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a venit şi el, marţi după-amiază, la DNA Ploieşti, unde va fi înştiinţat despre sechestrul instituit de procurori pe averea sa în dosarul în care este cercetat pentru sprijinire de grup infracţional.

Şeful CJ Prahova nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.

De asemenea, la sediul DNA au ajuns şi oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă şi Liviu Munteanu.

UPDATE Iulian Herţanu a ajuns la DNA Ploieşti după ora 9.00 şi a refuzat să facă declaraţii, la intrarea în sediul instituţiei el întâlnindu-se cu deputatul Sebastian Ghiţă, chemat în faţa procurorilor de asemenea pentru a fi înştiinţat că va fi pus sechestru pe o parte din averea sa, arată Mediafax.

UPDATE  Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a stat câteva zeci de minute, că procurorii l-au înştiinţat că au instituit sechestru pe bunurile sale imobile şi pe conturi până la concurenţa sumei de aproximativ două milioane de euro, cât este calculat prejudiciul în dosarul în care este cercetat.

Ghiţă a spus că nu se consideră vinovat în acest dosar şi că nu îl cunoştea pe Iulian Herţanu la momentul la care firma acestuia a încheiat contract cu autorităţile din Prahova, contractul pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare din oraşul Comarnic.

În acest context, parlamentarul de Prahova a precizat că l-a cunoscut pe cumnatul premierului Victor Ponta la aproximativ un an de la încheierea contractului cu Hidro Prahova.

Întrebat dacă ia în calcul demisia din Parlament, el a răspuns negativ.

„Nu mă consider vinovat. Acest lucru îl poate stabili doar un judecător. În momentul în care un judecător va stabili că am o vinovăţie, voi lua în calcul o astfel de măsură”, a spus Ghiţă.

De asemenea, întrebat dacă îi este teamă că va ajunge după gratii, el a spus că fapta de care este acuzat nu se pedepseşte cu ”o măsură atât de dură”.

”Fapta nu e una care reclamă o măsură atât de dură. Legea nu prevede o pedeapsă atât de mare pentru presupusa faptă a mea şi de aceea nu sunt preocupat de această chestiune (posibilitatea de a fi condamnat la închisoare cu executare - n.r.)”, a spus Ghiţă.

El a mai spus că are încredere că procurorii ”vor vedea exact cum au stat lucrurile în judeţul Prahova”.

Întrebat dacă după 2016 îşi doreşte să mai facă politică, Ghiţă a afirmat că a intrat în politică ”cu inima deschisă” şi că îşi doreşte să îşi continue activitatea politică şi după încheirea actualului mandat de parlamentar.

Surse judiciare au declarat că averea suspecţilor din acest dosar va fi pusă sub sechestru.

Primul care a ajuns la sediul DNA a fost Sebastian Ghiţă, însă acesta nu a făcut declaraţii în faţa presei.

În cursul zilei de marţi, la DNA Ploieşti sunt aşteptaţi să vină şi deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, ambii puşi sub control judiciar în acelaşi dosar, pentru sprijinire de grup infracţional, dar şi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, acuzat de deturnare de fonduri europene şi constituire de grup infracţional organizat şi aflat în arest la domiciliu.

Ce avere are Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă are, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, trei terenuri intravilane în Ploieşti, dobândite în 1999, 2003 şi 2008. De asemenea, el are, împreună cu soţia sa, o casă în Ploieşti, cu o suprafaţă de 1.211 metri pătraţi cumpărată în 2009.

Ghiţă are şi ceasuri de 900.000 de euro, dobândite între anii 1997-2012, precum şi bijuterii de peste trei milioane de euro, dar şi obiecte de artă de 13 milioane de euro.

Conform declaraţiei de avere, deputatul are trei conturi în bănci, unul de 5,5 milioane dolari, deschis în 2013 la Raiffeisen Bank, dar şi unul de 18 milioane de euro, din 2011, la UBS Elveţia, despre care precizează că este fond de investiţii.

Totodată, el a acordat două împrumuturi în nume personal de peste 90 de milioane de euro şi patru milioane dolari lui Alexandru Iacobescu.

Sebastian Ghiţă a venit la DNA Ploieşti şi pe 17 aprilie, când procurorii au prelungit cu încă 60 de zile măsura controlului judiciar.

Ce acuzaţii aduc procurorii în acest dosar

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.

Cumnatul lui Ponta, în arest la domiciliu

În acest caz, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv pe 18 februarie, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă. Ulterior, pe 23 aprilie, cumnatul premierului Victor Ponta a fost plasat în arest la domiciliu.

În acelaşi dosar, au fost fost puşi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu. La 24 martie, Curtea Supremă a prelungit mandatul de arestare emis pe numele cumnatului premierului cu încă 30 de zile.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite