SUA au trimis atât de multe rachete antitanc Javelin în Ucraina, încât se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte stocurile interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cluj javelin

Statele Unite au trimis atât de multe rachete antitanc Javelin în Ucraina, încât se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte stocurile interne, potrivit unui studiu al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, citat de CNN.

Reaprovizionarea stocului american cu arme noi va dura ani de zile, potrivit raportului realizat de Mark Cancian, consilier senior în cadrul Programului de Securitate Internaţională al CSIS.

De notat că un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat miercuri că livrările masive de arme către Ucraina, inclusiv mii de rachete antiblindate Javelin şi rachete antiaeriene Stinger, nu au afectat gradul de pregătire al forţelor americane.

Javelin este o rachetă antirachetă lansată de pe umăr, fabricată de giganţii americani din domeniul apărării Lockheed Martin şi Raytheon. Racheta este o aşa-numită armă „fire and forget”, deoarece se ghidează singură spre ţintă după lansare, permiţând operatorului să se adăpostească şi să evite contraatacul.

Forţele ucrainene au folosit-o cu efecte devastatoare împotriva tancurilor ruseşti, anulând ceea ce, înainte de război, se credea că este un avantaj rusesc copleşitor.

Arma este considerată foarte utilă pentru forţele americane în orice conflict neprevăzut, iar Cancian a declarat că Pentagonul trebuie să fie atent la reducerea stocurilor sale, arată g4media.ro. „Planificatorii militari devin probabil nervoşi”, a scris el. „Statele Unite menţin stocurile pentru o varietate de posibile conflicte globale care ar putea avea loc împotriva Coreei de Nord, Iranului sau chiar a Rusiei. La un moment dat, aceste stocuri vor scădea suficient de mult pentru ca planificatorii militari să se întrebe dacă planurile de război pot fi executate. Probabil că Statele Unite se apropie de acel punct”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite