Soţia nutriţionistului Mencinicopschi cere partajarea averii. Fiscul vrea să-i vândă vila din Otopeni evaluată la 456.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Mencinicopschi, soţia nutriţionistului Gheorghe Mencinicopschi (77 de ani), cere partajarea averii, în contextul în care ANAF execută sentinţa din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare- Dan Voiculescu.

Cererea de “partaj bunuri comune/lichidarea regimului matrimonial” a fost depusă la Judecătoria Buftea şi are primul termen de judecată pe 16 noiembrie. Mencinicopshi a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi confiscarea unei vile în Otopeni- evaluate la suma de 456.000 de euro.

Ce spuneau judecătorii despre Menci

Judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea au arătat, în motivarea condamnărilor dispuse în 8 august, că există o succesiune neîntreruptă de aspecte ce ţin de nelegalitatea acestui proces de privatizare, precum şi "un şir continuu de «coincidenţe» care converg spre un singur şi sigur rezultat final, acela al dobândirii SC ICA SA de către SC Grivco SA la un preţ infim în raport de valoarea de piaţă pe care o aveau bunurile SC ICA SA".

Completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti a mai arătat că Gheorghe Mencinicopschi a acţionat în mod "parşiv" când le-a prezentat lui Costantin Baciu şi Gheorghe Sin documentaţia deja întocmită cu privire la constituirea unui drept de superficie asupra terenurilor ce aparţineau Institutului de Cercetări Alimentare, precum şi pe cea care viza majorarea capitalului social al firmei Bioprod, iar aceştia au acceptat să semneze în virtutea relaţiilor de prietenie şi încredere pe care le aveau cu Mencinicopschi.

Relaţiile apropiate cu Dan Voiculescu

"De asemenea, trebuie observate relaţiile apropiate dintre inculpatul Voiculescu Dan şi inculpatul Mencinicopschi Gheorghe, care au arătat în mod constant că nu aveau o relaţie altfel decât profesională, susţineri ce sunt însă evident contrazise de declaraţiile inculpaţilor Sin Gheorghe, Baciu Constantin, Popa Corneliu, Domnişoru Gheorghe-Marian, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe urmărea să privatizeze în favoarea SC Grivco SA, pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate, precum şi de implicarea pe care Mencinicopschi Gheorghe o avea în formaţiunea politică condusă de inculpatul Voiculescu", au scris judecătorii în motivare.

Neclarităţile din declaraţii

Magistraţii Curţii de Apel vorbesc în cadrul deciziei şi despre faptul că Gheorghe Mencinicopschi a particiat la licitaţia pentru privatizarea ICA.

"Fiind întrebat de unde a avut resursele financiare pentru a participa la această licitaţie, având în vedere că inculpatul Mencinicopschi Gheorghe a menţionat constant că nu are o situaţie financiară deosebită, acesta a arătat iniţial că a împrumutat aceste sume de bani. De asemenea, a arătat că a împrumutat cauţiunea pe care a depus-o pentru a participa la licitaţie, sumă de bani care, conform situaţiei conturilor bancare ale acestuia, îi fusese virată în cont exact înainte de organizarea licitaţiei", se mai arată în motivare.

Potrivit judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti care au dispus condamnările în dosarul "ICA", Mencinicopschi a revenit asupra declaraţiei şi a arătat nu a împrumutat aceste sume de bani de la altcineva şi a spus că nu îşi poate explica de ce ar fi declarat anterior contrariul.

"Această atitudine procesuală absolut hilară atestă (...) că participarea la licitaţie a inculpatului Mencinicopschi Gheorghe a fost un simplu truc pentru a crea senzaţia opiniei publice că această licitaţie a fost una reală, iar nu trucată, la care a participat inculpatul Pantiş ca reprezentant al societăţii SC Grivco SA, care era ştiută în realitate cu mult înainte ca fiind caştigătoarea licitaţiei şi inculpatul Mencinicopschi care a primit banii pentru a participa la această licitaţie trucată tocmai din partea contra-candidatei sale exact înainte de licitaţia propriu-zisă", arată judecătorii în documentul citat.
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite