Coacăzele şi dovleacul, efecte-minune pentru sănătate: luptă cu Alzheimerul, guta, bolile pulmonare, oboseala cronică şi tulburările hormonale grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toamna este cel mai bun moment să profităm de fructe şi de legume pentru a ne pregăti organismul de iarnă, spun nutriţioniştii. Specialistul arădean în dietă Dan Merişca spune că dovleacul şi coacăzele negre sunt armele secrete pentru o sănătate de fier, astfel încât să rezistăm în sezonul rece.

Nutriţionistul Dan Merişca afirmă că dovleacul este „vedeta” toamnei, iar coacăzele negre sunt considerate elixirul tinereţii: „Coacăzele negre sunt imunostimulatoare, depurative, vitaminizante. Marele atuu este cantitatea impresionantă de vitamina C, până la de opt ori mai mare dacăt portocalele. Antioxidanţii sunt în cantitate dublă decât la afine. Au potasiu, în cantitate dublă, ca şi bananele. Conţin vitaminele A, B1, B2, B6. Au microelemente precum calciu, fosfor, fier, acizi organici şi uleiuri volatile. După vârsta de un an, pot fi introduse şi în dieta copilului”.

Acesta enumeră şi câteva beneficii ale coacăzelor: întăresc sistemul imunitar pentru prevenirea gripei, a guturaiului, bronşitei, infecţiilor respiratorii; corectează problemele de vedere, previne procesul de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi. Totodată, aceste fructe se folosesc cu succes în prevenirea sau ameliorarea bolilor grave, precum Alzheimer; ameliorează oboseala şi tratează bolile pulmonare şi guta. Mai sunt folosite în artrită, dezvoltarea ligamentelor şi creşterea oaselor. Pentru sportivi, este un veritabil balsam în tratarea şi combaterea durerilor musculare asociate efortului fizic.

„Diabeticii pot consuma cu încredere coacăze, deoarece au un conţinut scăzut de zaharuri. Pentru uz extern, se folosesc în tratarea înţepăturilor de insecte, în abcese, dermatoze şi eczeme. De obicei, se recomandă consumarea lor în stare crudă, asta pentru a nu se pierde din conţinutul bogat în tot ce am amintit mai sus, dar şi sub diverse forme; în prăjituri, compot, ceai”, mai declară nutriţionistul arădean.

De asemenea, Dan Merişca (foto jos) recomandă dovleacul, care, spune el, este un remediu delicios prin culoare, parfum, substanţe nutritive şi gust. 

dan merisca

„Acesta oferă o paletă extinsă de beneficii: copt, este folosit ca o delicatese în plăcinte, doar în perioada asta a anului; crud, poate fi ras în salate combinate cu roşii, gulii, conopidă şi castraveţi - oferă o doză maximă de energie; fiert - înăbuşit în supe, pentru a nu se pierde aromele. Seminţele sunt de departe extrem de importante, efectele lor terapeutice fiind multiple. Amintesc doar câteva: stimuleaza activitatea renală; desfundă vasele de sânge; elimină paraziţii intestinali.

De asemenea, dovleacul are un rol energizant şi anume stimulează secreţia de adrenalină – de aici şi explicaţia firească a folosirii acestora de către spectatorii participanţi la intreceri sportive - în special la meciurile de fotbal. Uleiul de dovleac reduce colesterolul. Antioxidanţii din provitamina A scad riscul producerii diverselor tipuri de cancer. Oferă organismuilui protective impotriva anumitor boli de inimă. Scade procesul de îmbătrânire şi are acţiune laxativă”, precizează Merişca.

Specialistul în nutriţie mai afirmă că sucul proaspăt stors de dovleac este un adevărat balsam pentru ulcer, iar cel consumat cu 30 de minute înainte de culcare conferă un somn liniştit: „Este şi un remediu bun pentru insomnii şi are acţiuni diverse în tulburări hormonale, menopauză. Pentru uz extern, este folosit în tratarea abceselor, în arsuri, în cosmetică - creme antirid”.

Vă mai recomandăm:

Cinci alimente sănătoase pe care le putem consuma toamna

Dieta de toamnă cu struguri

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite