Şedinţă la Ministerul de Interne pe tema pregătirilor de iarnă. Au fost date primele indicaţii privind evitarea incidentelor produse din cauza zăpezii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În şedinţa de luni de la MAI s-a discutat pe tema pregătirilor pentru iarnă FOTO Adevărul
În şedinţa de luni de la MAI s-a discutat pe tema pregătirilor pentru iarnă FOTO Adevărul

La sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a avut loc, luni, o videoconferinţă, cu prefecţii şi subprefecţii, unde s-a discutat pe tema pregătirilor de iarnă. Secretarul de stat în MAI, Contantin Chiper a declarat că va păstra legătura cu toţi prefecţii şi subprefecţii pentru a fi evitate incidentele produse invariabil în fiecare an după primele căderi de zăpadă.

UPDATE Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Constantin Cătălin Chiper, a declarat luni, pe tema pregătirilor pentru iarnă, că situaţia în ţară este una satisfăcătoare, iar situaţia drumurilor judeţe este foarte bună.

Acesta a precizat că a cerut tuturor prefecţilor să arate care este stadiul contractelor cu firmele de deszăpezire pentru a nu fi puşi în dificultate.

În plus, acesta a adăugat că, a ordonat deja ca drumurile pe care se ştie că nu se poate circula în siguranţă atunci când sunt acoperite cu zăpadă să fie închise pentru a evita orice fel de incidente neplăcute.

Chiper a atras atenţia că Poliţia Rutieră îi va sancţiona dur pe şoferii care nu au anvelope de iarnă.

Mai mult, în cazul în care este nevoie, autorităţile vor folosi inclusiv elicoptere Ministerului de Interne.

De asemenea, se va încerca identificarea tuturor persoanelor care prezintă un risc în perioada de iarnă (gravidele, bătrânii, bolnavii, etc.) pentru a putea fi monitorizaţi.


Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, le-a cerut luni prefecţilor şi reprezentanţilor Poliţiei Rutiere să verifice situaţia contractelor cu firmele care se vor ocupa de deszăpezire, precizând că până acum sunt foarte puţine contracte şi există probleme cu materialul antiderapant şi cu utilajele.

„Din motive economice şi nu numai au fost întocmite contracte doar într-o mică măsură”, a precizat Stroe.

Directorul ANM: Ar putea ninge după 20 noiembrie

Iarna ar putea veni în ultimele zile ale lunii noiembrie, potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Acesta a precizat luni că după 20 noiembrie ar putea ninge în toată ţara. 

„Condiţiile de instalare a iernii în România pot fi îndeplinite după data de 20 noiembrie. Avem temperaturi în jurul valorii de 0 grade, uşor pozitive ziua şi negative noaptea”, a anunţat Sandu în şedinţa convocată de ministrul Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe, pe tema pregătirilor pentru iarnă.

Sandu a mai precizat că dacă în decembrie va fi mai frig, în lunile ianuarie şi februarie temperaturile vor fi apropiate de cele norme. El a adăugat că în luna ianuarie temperatura medie va fi în jurul valorii de -3 grade.

Directorul ANM a avertizat însă că există şi posibilitatea ca în ianuarie şi februarie să existe o săptămână sau 10 zile când temperaturile să scadă şi până la -15 grade sau -20 de grade.

Ion Sandu a ţinut să precizeze că nu trebuie să ne aşteptăm la o iarnă ieşită din comun, ci la temperaturi medii de aproximativ minus 10 grade Celsius.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite