Scorpionii Negri: „Am fost aduşi acasă ca nişte animale!” Ministerul Apărării: „Transportul militarilor, după aceleaşi proceduri ca şi militarii celorlalte ţări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii români şi-au transmis nemulţumirile prin intermediul unei scrisori FOTO Adevărul
Militarii români şi-au transmis nemulţumirile prin intermediul unei scrisori FOTO Adevărul

Militarii români din Afganistan sunt nemulţumiţi de modul în care au fost repatriaţi. Mai exact, ei susţin că ar fi fost decalate toate zborurile cu patru zile şi că atunci când au fost aduşi în ţară ar fi stat înghesuiţi într-un avion care avea o capacitate mică. Reprezentanţii Ministerului Apărării susţin însă că „Sorpionii Negri” au fost repatriaţi ”conform procedurilor”

„Au fost improvizate scaune în zona unde de obicei sunt încărcate bagajele. Din această cauză nu avem voie decât cu un bagaj de mână”, au reclamat unii dintre militarii Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, potrivit Realitatea TV.

Pe de altă parte însă, oficiali ai Ministerului Apărării susţin că transportul militarilor români în şi din teatrul de operaţii se face după aceleaşi proceduri şi condiţii de confort de care beneficiază şi militarii celorlalte ţări NATO.

„Scorpionii Negri” arată că le-ar fi fost pusă la dispoziţie o singură aeronavă, în care au stat înghesuiţi „ca nişte animale”. „Aşa suntem trataţi, acum, la final de misiune. Oameni din Guvernul României au venit aici, ne-au lăudat şi apoi nu i-a mai interesat de soarta noastră”, se mai arată în scrisoarea către Realitatea TV.

„Reconfigurarea numărului de locuri nu înseamnă supraîncărcarea aeronavei”

Potrivit MApN, reconfigurarea numărului de locuri pentru pasageri nu înseamnă o supraîncărcare a Aeronavei.

„Prioritate absolută în planificarea acestor zboruri o au oamenii, de aceea aeronavele C-130 Hercules ale Forţelor Aeriene Române au fost configurate spre capacitatea maximă de transport pasageri (prevăzută în specificaţiile constructorului la 92 de pasageri), cu stricta respectare a regulilor de siguranţă a zborului. Procedura este aplicată în conformitate cu specificaţiile de exploatare ale aeronavei, gradul de confort al pasagerilor fiind acelaşi, indiferent de numărul de locuri montate”, arată MApN, într-un răspuns oficial pentru adevarul.ro.

Aceştia susţin că transportul militarilor români în şi din teatrul de operaţii se face după aceleaşi proceduri şi condiţii de confort de care beneficiază şi militarii celorlalte ţări NATO.

Referitor la modificarea graficului de zbor, specialiştii din MApN subliniază că baza aeriană Kandahar este operată în continuare în condiţii de război, motiv pentru care pot surveni modificări în orice moment, în funcţie de evoluţia situaţiei de securitate.

Atac cu rachetă la baza militară din Kandahar

Pe 29 iunie, în timpul vizitei primului ministru Victor Ponta la baza militară din Kandahar a avut loc un atac cu rachetă.

Şeful Guvernului a fost dus cu o maşină blindată în zona adăpostită imediat după ce în baza militară s-a dat alarma. La scurt timp după ce a ajuns în Afganistan şi înainte de a începe ceremonia de retragere a trupelor, Ponta a fost instruit, de altfel, preventiv, de către militari asupra procedurilor de adăpostire în caz de urgenţă.

În buncăr au fost duşi rapid şi miniştrii români de Apărare şi Interne, potrivit celor prezenţi în tabăra militară. Alarma a fost ridicată, parţial, după aproximativ 20 de minute, iar oficialii români au fost scoşi din buncăr.

„Militarii îşi pun viaţa în pricol în fiecare zi. Îmi doresc ca militarii să se întoarcă în siguranţă acasă. A fost o mare onoare şi mândrie să fiu a doua oară aici. Şi dacă sunt, şi dacă nu sunt Comandat Suprem al Armatei, tot ce ţine de dotarea Armatei şi de familiile militarilor, toate astea ţin de Guvern, nu de Comandatul Suprem”, a declarat Ponta la vremea respectivă.

25.000 de militari români, participanţi la misiunile din Afganistan

În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Militarii români se retrag din Afganistan. Ponta, Duşa şi Oprea, atacaţi cu rachete în baza militară. Ponta: Când a sunat alarma, am crezut că e o glumă

Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete la baza din Kandahar, unde premierul Victor Ponta este prezent pentru începerea procedurilor de retragere a trupelor româneşti, şeful Guvernului şi miniştrii fiind adăpostiţi rapid într-un buncăr.

Mână bionică pentru militarul rănit grav într-o explozie. Florinel Enache va putea lucra pe calculator şi va putea conduce

Sistemul medical militar a înregistrat o premieră naţională, după ce doctorii de la Spitalul Militar din Capitală i-au montat militarului Florinel Enache (foto), grav rănit în Afganistan în urma unei explozii care l-a lăsat fără picioare şi fără braţul stâng, o mână bionică. Proteza, achiziţionată din fonduri puse la dispoziţie de Statul Major al Forţelor Terestre, a fost montată în perioada 23 - 27 iunie 2014 de chirurgii români.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite