UPDATE Militarii români se retrag din Afganistan. Ponta, Duşa şi Oprea, atacaţi cu rachete în baza militară. Ponta: Când a sunat alarma, am crezut că e o glumă

0
0
Miniştrii şi prim-ministrul au fost duşi în buncăr. FOTO Guliver/Getty Images
Miniştrii şi prim-ministrul au fost duşi în buncăr. FOTO Guliver/Getty Images

Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete la baza din Kandahar, unde premierul Victor Ponta este prezent pentru începerea procedurilor de retragere a trupelor româneşti, şeful Guvernului şi miniştrii fiind adăpostiţi rapid într-un buncăr.

UPDATE Un atac cu rachetă a avut loc duminică, în Afganistan, asupra bazei militare din Kandahar, acolo unde se află premierul Victor Ponta, informează corespondentul B1 TV aflat la faţa locului.

UPDATE Ponta, după stingerea alarmei: „Militarii îşi pun viaţa în pricol în fiecare zi. Îmi doresc ca militarii să se întoarcă în siguranţă acasă. A fost o mare onoare şi mândrie să fiu a doua oară aici. Şi dacă sunt, şi dacă nu sunt Comandat Suprem al Armatei, tot ce ţine de dotarea Armatei şi de familiile militarilor, toate astea ţin de Guvern, nu de Comandatul Suprem. România este membră a NATO şi este o ţară sigură, suntem un partener serios al NATO şi al SUA. Ca să fiu foarte sincer, când a sunat alarma am crezut că este o glumă. Când i-am văzut pe comandanţi aplicând procedura, am fost foarte disciplinat. Aici, nu sunt premier, ci sunt o persoană care respectă procedura.

Despre cazul Duicu: Nu l-am chemat niciodată pe Petre Tobă să se întâlnească cu Duicu. Domnul Tobă e un poliţist de mare valoare, a fost şi a declarat adevărul la DNA.

Despre implicarea procurorului Elisabeta Ponea în dosarul Duicu:  „Nu ştiu despre ce mă întrebaţi  şi începeţi să îmi aduc aminte că mă întorc acasă. Între oamenii de aici mă simţeam mai bine. 

Potrivit Mediafax, şeful Guvernului a fost dus cu o maşină blindată în zona adăpostită imediat după ce în baza militară s-a dat alarma. La scurt timp după ce a ajuns în Afganistan şi înainte de a începe ceremonia de retragere a trupelor, Ponta a fost instruit, de altfel, preventiv, de către militari asupra procedurilor de adăpostire în caz de urgenţă.

În buncăr au fost duşi rapid şi miniştrii români de Apărare şi Interne, potrivit celor prezenţi în tabăra militară. Alarma a fost ridicată, parţial, după aproximativ 20 de minute, iar oficialii români au fost scoşi din buncăr.

Până acum, din considerente de securitate, oficialii români au preferat, de cele mai multe ori, să-şi anunţe vizitele în taberele militare din Afganistan după plecarea din zonă. Prezenţa premierului şi a celor doi miniştri, precum şi discursurile acestora cu ocazia retragerii trupelor româneşti au fost relatate mediatic în direct, conform deciziei de organizare a evenimentului.


În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi, ministrul Apărării, Mircea Duşa, precizând, în discurs, că va fi respectată planificarea Alianţei pentru următoarele luni, România înţelegând importanţa acţiunilor NATO pentru propria securitate.

"Raportăm misiune îndeplinită !", a transmis ministrul.

La rândul său, premierul Victor Ponta a amintit, ca şi cei doi miniştri, de soldaţii români decedaţi sau răniţi în misiunile din Afganistan şi a menţionat aportul important al trupelor din România la aceste misiuni. "Sper ca cineva dintre soldaţii aici de faţă să se numească Petru sau Pavel, ca să dea de băut", a adăugat Ponta.

NATO a anunţat că, anul acesta, îşi va retrage trupele din Afganistan, după 2014 urmând să mai rămână doar o parte dintre soldaţii Alianţei.

Astfel, majoritatea celor 50.000 de militari ai Alianţei vor părăsi Afganistanul până la sfârşitul anului, o retragere care generează temeri privind o nouă intensificare a violenţelor într-o ţară în care talibanii rămân puternici, în pofida celor 12 ani de prezenţă militară occidentală.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevede ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.

"Planificarea pe care am aprobat-o şi în CSAT este de aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, astfel ca din octombrie încolo să rămânem doar cu, probabil, vreo 200 de militari, la nivel de instructori ai armatei afgane", a spus Duşa.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite