Scandal si amenințare cu bombă într-un avion, care a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni. Intervenție a SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SRI intervine de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un avion, care urma ajungă la Chișinău, a cerut să facă o escală neprogramată la București. Pilotul a luat decizia de a ateriza de urgență.

SRI intervine pe Aeroportul Otopeni FOTO: ARHIVA
SRI intervine pe Aeroportul Otopeni FOTO: ARHIVA

UPDATE: În aeronovă se aflau mulți dintre susținătorii oligarhului moldovean Ilan Șor care se întorceau de la congresul blocului Victorie de la Moscova, iar Marina Tauber, om de bază al acestuia, a acuzat autoritățile din Republica Moldova, prin intermediul responsabililor Aeroportul Internațional Chișinău, că au refuzat aterizarea aeronavei. 

,,Aeroportul din Chișinău a refuzat aterizarea unui zbor care venea de la Moscova prin Erevan și care transporta participanți la congresul blocului politic moldovenesc de opoziție "Victorie". Aeronava a fost redirecționată spre București. De notat că la bord se află peste 200 de persoane”, a scris Marina Tauber pe canalul său de Telegram. 

În replică, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile (AAC), afirmă că reprezentanții companiei aeriene care au operat zborul Chișinău- Erevan-Chișinău au ignorat legea și nu i-au informat despre modificarea orarului de zbor. 

,,Astfel, în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 870, operatorii aerieni au obligația de a notifica Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) cu privire la orice modificare a orarului de zbor și la zborurile adiționale, pentru a obține aprobarea prealabilă necesară. În cazul zborului RMO-EVN-RMO, aceste cerințe nu au fost respectate. Operatorul nu a notificat AAC despre modificările de orar cu 3 zile în prealabil, după cum prevede legislația. Ca urmare, acest zbor nu a primit aprobarea necesară. Autoritatea Aeronautică Civilă reiterează necesitatea respectării reglementărilor naționale de către operatorii aerieni”, au informat angajații AAC. 

Compania aeriană care a operat zborul este fondată de Vladimir Cebotari, un fost deputat democrat și ex-ministru al Justiției din Republica Moldova, dar și un apropiat al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. 

Congresul blocului Victorie a avut loc în data de 9 iunie la Moscova, unde a și fost creat în luna aprilie și unde liderul Ilan Șor, care ar fi principalul instrument al Kremlinului în destabilizarea Republicii Moldova, se ascunde de câteva luni de justiția de la Chișinău.

Potrivit reprezentanților blocului, care este contra aderării Republicii Moldova și este pro apropierii ei de Rusia, la reuniune au participat aproape 4000 de persoane, între care multe din Republica Moldova. În marja acesteia, prorusul Ilan Șor, alături de apropiatele sale deputata Marina Tauber și bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul, a anunțat ,,începerea bătăliei pentru referendum, care va avea loc pe 20 octombrie”. 

Alocațiune contra plebiscitului care urmează să fie organizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut și Evghenia Guțul, îndemânând moldovenii să spună ,,un nu hotărât integrării europene”. Dar și Marina Tauber, aceasta din urmă reamintind ,,că referendumul nu este o confruntare politică obișnuită, dar o luptă pentru supraviețuire, pentru dreptul de a continua să trăim în țara natală. În caz contrar, Moldova va dispărea, pur și simplu, de pe harta geopolitică a lumii”.

Știrea inițială: Este vorba depre zborul FLYONE 5F535 Erevan (Armenia) - Chișinău (Republica Moldova) operat astăzi de Mongolian Airways cu Airbus A320, potrivit BoardingPass.

Din primele informații ar fi vorba despre un scandal la bordul aeronavei și despre amenințări făcute de unii dintre călători.

De asemenea, s-ar fi înregistrat și un apel la numărul unic de urgență 112 Republica Moldova, care anunța că la bordul aeronavei se află o bombă.

Aparatul a aterizat de urgență pe aeroportul Otopeni. SRI verifica aeronava și bagajele pasagerilor, cei mai mulți dintre ei find cetățeni din R. Moldova.

La bordul avionului s-ar afla în jur de 170 de pasageri.

Pirotehniștii și mai multe echipaje de poliție se afla la fața locului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite