Reuters: Chișinăul va cere extrădarea oligarhului fugar Ilan Șor din Rusia

0
Publicat:

Chișinăul va solicita extrădarea oligarhului fugar, Ilan Șor, condamnat pentru fraudă bancară anul trecut după ce în 2019 a fugit din țara sa și a plecat în Israel, a declarat sâmbătă ministrul moldovean al Justiției pentru Reuters. 

Reuters notează că ministerul moldovean al Justiției va cere extrădarea lui Șor. FOTO: Facebook
Reuters notează că ministerul moldovean al Justiției va cere extrădarea lui Șor. FOTO: Facebook

Potrivit jurnaliștilor Reuters, ministrul moldovean al Justiției, Veronica Mihailov- Moraru, a declarat că Republica Moldova își va redirecționa apelurile de extrădare către Moscova după ce Ilan Șor a anunțat recent că s-a mutat în Rusia și că deține cetățenia rusă. 

„Ministerul Justiției nu a fost informat despre acest lucru de către autoritățile ruse. Dacă vom fi informați oficial că deține cetățenia rusă, vom analiza circumstanțele și vom analiza cum să acționăm în termeni procedurali”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru presei de la Chișinău.

Conform sursei citate, oligarhul pro-rus, Ilan Șor, a fost condamnat anul trecut în lipsa sa la 15 ani de închisoare în legătură cu dispariția din sistemul bancar a unui miliard de dolari în anul 2014, acesta fiind supranumit „furtul secolului” al țării vecine. 

Iar din 2019 și până la începutul acestui an, el s-a ascuns de justiția de la Chișinău în Israel. În consecință, Republica Moldova, un fost stat sovietic aflat între Ucraina și România, a cerut în repetate rânduri extrădarea lui Șor din Israel, cerere care nu a fost îndeplinită până acum. 

Blocul ,,Victorie” contra aderării țării la UE 

Oligarhul fugar a organizat manifestațiile împotriva președintelui pro-european, Maia Sandu, și a îndemnat moldovenii să voteze „nu” în cadrul unui referendum pe care autoritățile au anunțat că-l vor organiza în luna octombrie a acestui an pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în anul 2030.

,,După condamnarea sa, partidul pe care-l conducea și care-i purta numele, adică formațiunea Șor a fost interzisă de Curtea Constituțională, iar în locul acesteia, Ilan Șor a creat un nou partid - „Șansă”. Ilan Șor este forța motrice din spatele blocului electoral „Victorie” lansat luna trecută la Moscova pentru a se opune referendumului UE și contra președintelui Maiei Sandu care și-a anunțat candidatura la scrutinul prezidențial din toamna acestui an. El a spus săptămâna trecută că vrea să devină prim-ministru dacă un președinte favorabil opiniilor sale îl va nominaliza”, mai notează jurnaliștii aceleiași surse media.

Între timp, Maia Sandu denunță invazia Ucrainei de către Moscova și descrie Rusia și corupția drept cele mai mari amenințări la adresa țării sale.

Socialișii și comuniștii vor să coopereze cu Ilan Șor

Blocul ,,Victorie” al lui Ilan Șor, format din patru partide, face campanie cu sloganul „Nu UE” și solicită, în schimb, ca Republica Moldova să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice -o grupare regională condusă de Kremlin.

Socialiștii și comuniștii, ambii de opoziție, de asemenea, apropiați Moscovei, se opun referendumului pro-UE, arătându-și înclinația să coopereze cu Ilan Șor și blocul ,,Victorie”, punctează agenția de presă britanică, Reuters. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite