Şantajul de la Antene. Fostul şef al Fiscului, audiat ca inculpat: Am lăsat copia mea de pe contract la sediul Intact, nu îmi explic de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, miercuri, un nou termen al procesului în care omul de afaceri Dan Voiculescu şi fiica acestuia, Camelia, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la şantaj. Magistraţii l-au audiat pe fostul şef al Fiscului, Şerban Pop.

UPDATE Din nou, Dan Voiculescu a transmis din penitenciarul Rahova, că nu doreşte sa participe la acest termen al procesului.

Magistraţii l-au audiat unul dintre inculpaţi, pe fostul şef al ANAF, Serban Pop. Acesta este acuzat pentru infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.Concret, Pop este acuzat că, în luna februarie 2013, i-ar fi remis directorului Antena Group, Sorin  Alexandrescu, un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare. Acestea priveau un contract semnat între forma Bodu SRL- controlată de Dumitru Dragomor şi RCS&RDS. Cu aceste documente, Sorin Alexandrescu l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, directorul RCS&RDS.


Şerban Pop: "În decembrie 2012, din dispozitia lui Florin Georgescu, am cerut Garzii Financiare efectuarea a 40 de controale la unităţi de alimentaţie publică. Printre ele şi cel la Bodu SRL. La finalul lui ianuarie 2013 mi s-au prezentat rezultatele. Un inspector -şef mi-a arătat că un contract i s-a părut suspect, contract semnat între Bodu şi RCS&RDS. Comisarul Carbunaru avea asupra lui contractul şi i-am cerut să mi-l lase să mă uit peste el. Am stabilit ca respectivul contract să fie verificat de o altă divizie a Gărzii Financiare, cea care se ocupa de relaţia cu Parchetul. Comisarul mi-a comunicat faptul că firma aparţine lui Dumitru Dragomir”.

Raportul, uitat

Fostul şef al ANAF-ul arată că ar fi uitat raportul la sediul Intact. „Ulterior, la o întâlnire de presă, la care am prezentat rezultatel ANAF, domnul Sorin Alexandrescu m-a întrebat dacă avem acţiuni de combatere a evaziunii fiscale pe cazul RCS&RDS. El avea asupra sa un set de documente mai complete decât cele deţinute de noi. L-am rugat să nu le publice pentru a nu strica ancheta. Dupa 2 -3 zile m-am prezentat la sediul Intact din nou şi i-am cerut lui Alexandrescu să văd ce documente are el despre acest caz.  Am confruntat cele două seturi de documente şi am constatat ca el avea şi anexele contractului original. I-am cerut să nu divulge informaţiile din anchetă şi am lăsat copia mea de pe contract la sediul Intact, nu îmi explic de ce.  Ulterior, am discutat o singură dată cu Alexandrescu, cam la o lună, după ce s-a interesat de mersul anchetei."

Ce relaţii avea cu Sorin Alexandrescu

Fostul şef al ANAF-ului a precizat că era într-o relaţie de amiciţie cu Sorin Alexandrescu, pe care l-ar fi privit ca pe un reprezentant al mass-media.

“In ceea ce priveşte capacitatea de a divulga informaţii, organelor media nu li se putea opune secretul fiscal. Oricum, şi dacă nu avea acel contract, ar fi avut dreptul să afle despre el, în baza Legii transparenţei publice. In această lege există o reglementre potrivit căreia nu poate opune secretul profesional pentru a ascunde o presupusă faptă penală a unui reprezentant al instituţiei. In aprilie 2013 nu am purtat vreo discuţie cu Sorin Alexandrescu prin care să-i fi cerut sprijinul pentru a fi menţinut în funcţia de preşedinte al ANAF."
 

Dosar trimis în judecată în octombrie 2013

În dosarul privind scandalul de la Antene, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis pe 1 octombrie 2013 trimiterea în judecată a mai multor persoane: directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu, fiica fondatorului Partidului Conservator, Camelia, aproape toată conducerea Antena TV, preşedintele ANAF de la acea dată, Şerban Pop şi directorul general al Intact Publishing, George Matiescu.

Anchetatorii susţin că, pe parcursul anchetei, Sorin Alexandrescu ar fi încercat să îi acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu este acuzat, alături de fiica sa Camelia, de complicitate la şantaj, în timp ce Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj.

Şerban Pop - preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) la data comiterii şantajului - este acuzat de anchetatori de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar Matiescu, de şantaj.

Bendei ar fi fost forţat să semneze un contract 

Potrivit procurorilor, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe Ion Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract în condiţii prestabilite şi impuse de el“.

În plus, Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, i-ar fi spus lui Bendei că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că în acest scop va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Totodată, procurorii precizează că Alexandrescu ar fi dispus trimiterea, către Ioan Bendei şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de George-Daniel Matiescu, în calitate de director general.

Sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, prin aceste adrese se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

„În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu conţinut denigrator cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată şi a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, se arată în comunicatul emis luni de procurorii DNA.

„Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activităţile desfăşurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. Concret, acestuia i-a fost adus la cunoştinţă, atât de către inculpat cât şi de către fiica sa Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menţionat“, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, „Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromiţătoare ar trebui să fie difuzate şi pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune şi i-a indicat să manifeste precauţie cu ocazia întâlnirilor şi discuţiilor cu partea vătămată”.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Scandalul de la Antene“. Camelia Voiculescu: Alexandrescu mi-a zis că se întâlneşte cu cineva de la RCS-RDS. I-am zis să aibă grijă

STENOGRAME Dosarul „Scandalul de la Antene”. Dan Voiculescu trimis în judecată pentru complicitate la şantaj:  "Faceţi, tată, faceţi plângeri!"

VIDEO Scandalul de la Antene. Postul TV Antena 3 şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, urmăriţi penal în dosarul în care este cercetat Sorin Alexandrescu

   

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS

Scandalul de la Antene: Camelia Voiculescu şi Dan Matiescu, director Intact Publishing, puşi sub acuzare pentru complicitate la şantaj

Dan Voiculescu le scrie magistraţilor: avem încă şansa să eliberăm instituţiile statului de ideologii şi subordonări oculte

        

Inspecţia Judiciară verifică o „campanie susţinută, agresivă” a Intact împotriva unor magistraţi

       

ANAF: Nu e exclus ca angajaţi din Garda Financiară să fi dat contractul Bodu SRL-RCS-RDS unor reprezentanţi ai Antena Group

Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea din arest a şefului Antenelor. Sorin Alexandrescu a plecat din arestul Poliţiei Capitalei

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Motivarea judecătorilor. Voiculescu ştia de şantajul directorului Antenelor: „Cum merge treaba cu RCS-ul?“ Alexandrescu: „Deja avem pe post“

STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite