Românii ar putea ajunge șoferi de la 17 ani. Exemplu Suediei, țara cu cele mai sigure șosele din Europa

0
Publicat:

Conform noilor modificări propuse de Comisia Europeană, care au ca scop îmbunătățirea siguranței pentru toți utilizatorii drumurilor publice, adolescenții se vor putea înscrie la cursurile unei școli de șoferi și vor putea obține permisul de conducere categoria B mai devreme, la 17 ani. 

Un astfel de sistem de conducere acompaniată există deja în unele state membre FOTO Shutterstock
Un astfel de sistem de conducere acompaniată există deja în unele state membre FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, ei nu vor fi autorizați să conducă singuri înainte de 18 ani decât însoțiți de o persoană majoră, cu permis de conducere valid.

Un astfel de sistem de conducere acompaniată există deja în unele state membre (de exemplu, Germania, Austria) și a avut un impact pozitiv asupra siguranței rutiere. Le-a permis tinerilor șoferi să dobândească experiență de conducere sub supravegherea unui adult, în primul an de conducere. Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere, susține că măsura ar fi una benefică și poate crește gradul de siguranță în trafic.

„Ajută un tânăr șofer să se formeze în perioada cea mai vulnerabilă, adică în cea de după examenul de conducere. Cu un adult lângă el, un șofer tânăr își poate forma deprinderi sănătoase despre modul în care se pot anticipa riscurile din trafic, de exemplu. Sunt situații care nu au fost întâlnite în școala de șoferi, dar de care pot să apară ulterior, iar sfatul unui șofer cu experiență poate face diferența. Practic, tânărul conducător auto beneficiază de niște cursuri de aprofundare a celor învățate anterior în școala de șoferi. Repet, măsura este una benefică. Drept dovadă, a fost adoptată de ceva vreme în Suedia, țara cu cele mai sigure șosele din Europa”, a precizat Cătălin Codescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite