România participă la exerciţiul european de protecţie civilă „Eu ModEx 2023 - Canakkale”. Se „intervine” după un cutremur cu magnitudinea 7,4 grade pe Richter

0
Publicat:

România participă, în perioada 18 - 22 septembrie, la exerciţiul european de protecţie civilă "Eu ModEx 2023 - Canakkale" care se desfăşoară în nord-vestul Turciei.  

Exercițiul are loc în Turcia
Exercițiul are loc în Turcia

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, exerciţiul european de protecţie civilă este unul de amploare, realizat cu scopul de a pregăti şi antrena echipe medicale din diferite ţări.

România este prezentă la acest exerciţiu cu o delegaţie formată din 43 de experţi din cadrul DSU, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, medici şi asistenţi din cadrul UPU - SMURD Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Braşov şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, se arată într-o postare pe pagina sa de socializare a DSU.

Conform sursei citate, acest exerciţiu oferă o oportunitate excelentă de a testa interoperabilitatea şi capacitatea României de a lucra împreună cu alte state în cazul unor situaţii de urgenţă majoră.

De asemenea, România va putea să se familiarizeze cu mecanismele şi cerinţele Rezervei Europene de Protecţie Civilă din cadrul UE.

La exerciţiu sunt prezente echipele EMT1 România, dar şi omologi din Portugalia, Turcia, Germania, Estonia, Polonia, Azerbaidjan, Finlanda, reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o echipă din partea Sistemului Naţiunilor Unite de evaluare şi coordonare a dezastrelor (UNDAC), în total peste 250 de experţi.

Exerciţiul se desfăşoară după următorul scenariu: "Pe 16 septembrie 2023, la ora 00:34, provincia Canakkale, situată în partea de nord-vest a Turciei, a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,4 grade pe Richter. Două spitale din regiune au fost grav avariate şi, prin urmare, se caută alternative pentru transferul şi tratamentul pacienţilor. În întreaga provincie Canakkale au fost raportate peste 13.000 de clădiri grav avariate sau prăbuşite şi aproape 470.000 de persoane afectate. Aproximativ 2.000 de oameni necesită tratament la faţa locului, în timp ce mai mult de 27.000 de oameni au nevoie de adăpost temporar".

"Prin participarea activă la astfel de evenimente, România demonstrează angajamentul său în dezvoltarea capacităţilor de protecţie civilă şi cooperarea internaţională pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, întărind astfel solidaritatea şi securitatea la nivel european", subliniază DSU.  

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite