Experții avertizează că seismul de la Arad va fi urmat de replici în perioada următoare
0Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 a avut loc în Bulgaria, marți 7 mai. Sesismul s-a simțit și în Grecia. Potrivit specialiștilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), acest cutremur, dar și cel produs marți în România, ar avea legătură cu seismul produs în Turcia, pe 6 februarie 2023.
Reamintim că un cutremur puternic a lovit și România. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 și s-a produs marți seară în județul Arad, zona seismică Banat. Mai multe clădiri au fost avariate, iar imagini de după seism arată cărămizi căzute pe trotuare
Seismul face parte dintr-o serie de cutremure care s-au produs în ultimele săptămâni în regiunea Banat-Crișana, spun experții. Acesta a fost resimțit și în Cluj, Oradea și Timișoara, dar și în Ungaria, Serbia și Croația, și a fost urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea 3,2 pe Richter, arată datele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Specialiștii au explicat ieri care sunt cauzele cutremurelor din vestul României și avertizează că vor urma replici.
„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, iar intensitatea a fost de 7 grade Mercalli. (...) Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu, în cadrul unei conferințe de presă.
În plus, acesta a precizat că s-au produs 13 replici, dintre care cea mai mare a fost de 3,2 grade, iar cea mai recentă s-a produs miercuri dimineață (magnitudinea de 2,2).
Cauzele cutremurelor
Potrivit experților, zona este cunoscută ca fiind cu risc seismic, iar în istorie, în zonă au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, astfel că nu este o zonă singulară și nu acum a început activitatea în zona respectivă. „În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și Munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (...) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu.
El a transmis că, față de cutremurele din Gorj, adâncimea acestora a fost superficială, până în 10 kilometri.
Experții avertizează că există posibilitatea și a altor replici în perioada următoare, deoarece s-au acumulat tensiuni în scoarța terestră, despre care nu se știe dacă s-au descărcat în totalitate prin cutremurele deja produse. Totuși, aceștia subliniază că nu există motive de îngrijorare. „Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6, cum a fost cutremurul din ’92. (...) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a spus directorul INFP.
Acesta a subliniat că replicile sunt mai mici și că nu știe exact care este acțiunea în zona respectivă, dar nu se așteaptă la ce s-a produs în zona Târgu-Jiu. „În Târgu-Jiu au fost peste o mie (n.r. - replici). Aici nu ne așteptăm la ce s-a produs în zona Târgu-Jiu”, a mai spus Constantin Ionescu.
Mai multe clădiri afectate
Mai multe clădiri care aparțin de Spitalul Clinic Județean de Urgențe au fost afectate de cutremur, având fisuri în pereți și bucăți de tencuială căzută pe hol. „În cursul serii de 6 iunie 2023 au avut loc primele evaluări ale avariilor produse de cutremur. Directorul Administrativ a verificat fiecare clădire în care s-au înregistrat fisuri la nivelul pereților, pentru a ne asigura că viețile pacienților și a personalului unității nu sunt puse în pericol. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la clădirea din localitatea Ghioroc, unde au apărut fisuri în mai multe încăperi, inclusiv într-o sală ai cărei pereții erau acoperiți cu faianță. A fost afectat și un salon însă, din fericire, nu au fost persoane rănite. În perioada următoare se va efectua o expertiză pentru a stabili exact pagubele precum și modalitatea de intervenție asupra acestei clădiri", a declarat Florina Ionescu, managerul SCJU Arad.
Zona centrală a municipiului Arad a fost cea mai afectată, fiind vorba de clădiri vechi, astfel că mai multe bucăți de tencuială s-au desprins sau au căzut pe stradă și pe mașini. Potrivit ISU Arad, au existat 18 apeluri prin SNUAU 112 privind desprinderea unor elemente de construcție (coș de fum, bucăți de fațadă) și avarierea a două autoturisme. „Echipaje operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad. Din fericire, nu există victime.
Ce trebuie să faci în caz de cutremur
Autoritățile au transmis că în caz de cutremur este bine să ținem cont de câteva măsuri de precauție pentru a ne salva viața. Ce mai importante sunt: găsește un loc sigur și stai departe de ferestre, oglinzi și obiecte care ar putea cădea și răni; ascunde-te sub un obiect solid, precum o masă, un birou sau o ușă rezistentă la cutremur; evacuează clădirile folosind scările și nu liftul; dacă te afli în aer liber, îndepărtează-te de clădiri, stâlpi de electricitate și alte obiecte care ar putea cădea și găsește un spațiu deschis unde te poți adăposti în genunchi pentru a-ți proteja capul și gâtul; asigură-te că ai un kit de supraviețuire cu alimente, apă, medicamente și alte articole esențiale la îndemână, precum o lanternă, baterii de rezervă, truse de prim ajutor și ascultă știrile și indicațiile autorităților locale pentru a afla ultimele informații despre cutremur și pentru a primi instrucțiuni suplimentare.
De asemenea, reamintim că există două aplicații care vă pot anunța cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur, furnizorii acestora fiind Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Google. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului are două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care oricine se poate abona și își poate seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte de cutremur, dar pot fi semnalate numai seismele din Vrancea cu 25 de secunde înainte.