România achiziționează obuziere K-9 din Coreea de Sud, în valoare de 920 milioane de dolari

0
Publicat:

Țara noastră plănuiește să cumpere obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, a anunțat miercuri Ministerul Apărării. Astfel, România va consolida eforturile Seulului de a încheia mai multe contracte de export de armament.

Obuzier de tip Elbit - FOTO defenseromania.ro
Obuzier de tip Elbit - FOTO defenseromania.ro

România a confirmat planul de a cumpăra obuziere autopropulsate sud-coreene K-9 în valoare de 920 de milioane de dolari, iar această mișcare marchează o nouă etapă în relațiile de cooperare internațională în domeniul militar între cele două țări, potrivit G4Media

Ministrul român al apărării, Angel Tîlvar, a comunicat această decizie în timpul întâlnirilor sale cu șeful apărării din Seul, Shin Won-sik, în cadrul unei vizite care face parte dintr-un turneu de o săptămână în Europa de Est, ce include și Polonia, conform informațiilor furnizate de minister. 

Șeful apărării din Seul i-a mulțumit pentru decizie ministrului român al apărării. 

Coreea de Sud va deveni partenerul optim pentru impulsul României de a-și moderniza armata”, a transmis Shin, care a subliniat că speră ca acest acord să deschidă calea pentru o serie de cooperări extinse, inclusiv fabricație comună, exerciții comune între unități relevante și schimburi de personal. 

De asemenea, în cadrul discuțiilor lor, Shin și Tîlvar au convenit să intensifice colaborarea în educația și instruirea militară, schimbul de informații, achizițiile în sectorul apărării, precum și în domeniul științei și tehnologiei, conform comunicatului ministerului. 

În aprilie, președintele Yoon Suk Yeol și președintele român Klaus Iohannis au convenit la un summit la Seul să intensifice cooperarea în apărare și energie nucleară. 

Shin și Tîlvar au descris cooperarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord drept o amenințare la adresa securității în Asia și Europa, subliniind necesitatea unor răspunsuri internaționale coordonate. Între timp, președintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin pentru încheierea unui acord de parteneriat strategic cu Coreea de Nord în timpul primei sale vizite de stat la Phenian din 2000.

În continuare, Shin va vizita Polonia pentru o întâlnire privind cooperarea militară cu omologul său polonez și va inspecta avioanele de luptă FA-50 ale Coreei de Sud. Acum doi ani, Polonia a semnat contracte în valoare de aproximativ 12,3 miliarde de dolari pentru a cumpăra tancuri K2, obuziere autopropulsate K9, avioane de atac ușoare FA-50 și lansatoare multiple de rachete Chunmoo, în scopul consolidării capacității sale de apărare în contextul conflictului din Ucraina. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite