România își întărește apărarea. A fost operaționalizat al doilea sistem Patriot la Capu Midia

0
Publicat:

România a operționalizat vineri al doilea Sistem Patriot la poligonul Capu Midia, în cadrul unui exercițiu militar la care participă mii de militari NATO.

Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) - Foto Facebook MApN Lt  Radu Chirilă
Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) - Foto Facebook MApN Lt Radu Chirilă

Această inițiativă face parte din programul de achiziție al României, unul din cele mai scumpe, în valoare de 4 miliarde de euro. România a primit patru sisteme defensive Patriot, de fabricație americană, și a comandat încă trei. 

Poligonul de la Capu Midia, situat în zona Mării Negre, a fost gazda testelor pentru cea de-a doua baterie Patriot, menită să asigure protecția flancului estic al NATO, în contextul solicitărilor Ucrainei pentru echipamente de înaltă precizie pentru apărarea împotriva atacurilor aeriene rusești.

Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul Facebook.

Armata Română a receptionat și primele șase drone Bayraktar, fabricate în Turcia, aceleași modele utilizate cu succes de către soldații ucraineni în lovirea blindatelor rusești imediat după invazie. 

Exercițiu cu 3.000 de militari NATO 

Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) în domeniul apărării aeriane și antirachetă are loc între 3 și 14 iunie la Capu Midia.

Ramstein Legacy 24 este exercițiul forțelor aeriene și integrează structuri de apărare aeriană și antirachetă. Scopul exercițiului este de a ne instrui în cadru multinațional pentru ducerea unei operații defensive.”,  a adăugat MApN.

Obiectivul principal al exercițiului este finalizarea operaționalizării celui de-al doilea sistem PATRIOT prin trageri reale în poligon, certificându-l ca „gata pentru îndeplinirea unei misiuni”. 

În ţara noastră, exerciţiul s-a desfăşurat în perioada 3-14 iunie şi a angrenat 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate (Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria), care vor opera sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 româneşti şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum şi aeronave militare ale naţiunilor participante, potrivit Monitorului Apărării. 

Sesiunea de trageri reale din cadrul Ramstein Legacy 24, de la Capu Midia, din 14 iunie,  încheie ediția 2024 a exercițiului de apărare antiaeriană și antirachetă integrată. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite