Dictatorii strâng rândurile. Vladimir Putin semnează un acord de parteneriat strategic cu Kim Jong-un VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un ordin pentru un acord de parteneriat strategic cu Coreea de Nord, informează Interfax. Marți, 18 iunie, Putin a sosit pentru prima sa vizită de stat la Phenian, capitala Coreei de Nord, din 2000. Iuri Ușakov, consilierul lui Putin, a numit acordul de parteneriat strategic dintre Moscova și Phenian „unul dintre cele mai importante documente” care urmează să fie semnate în timpul vizitei de stat.

Vladimir Putin si Kim Jong Un FOTO Profimedia jpg

Relaţiile dintre Rusia şi Coreea de Nord intră într-o ''nouă eră de prosperitate'', a asigurat liderul nord-coreean Kim Jong Un la summitul bilateral de la Phenian cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează AFP. Acesta din urmă a afirmat la rândul său că "apreciază sprijinul" nord-coreean faţă de politica rusă.

"Relaţiile dintre ţările noastre intră într-o nouă eră de mare prosperitate care este imposibil de comparat chiar şi cu cea din perioada relaţiilor sovieto-coreene din secolul trecut", a spus Kim, potrivit traducerii în rusă a remarcilor sale relatate de agenţiile de presă ruse.

"Guvernul Republicii Populare Democrate Coreene apreciază misiunea importantă şi rolul unei Rusii puternice în menţinerea stabilităţii şi echilibrului în lume", a adăugat Kim, declarându-şi "sprijinul deplin" faţă de operaţiunea militară lansată de Rusia în Ucraina în februarie 2022.

Coreea de Nord "îşi va întări comunicarea strategică cu Rusia în faţa situaţiei care se complică" în lume, a mai spus liderul nord-coreean.

"Acordăm o înaltă apreciere sprijinului dvs sistematic şi permanent pentru politica rusă, inclusiv în ce priveşte dosarul ucrainean", a afirmat la rândul său Vladimir Putin la începutul întâlnirii cu Kim Jong Un, după o ceremonie solemnă desfăşurată în principala piaţă din Phenian.

Putin a anunţat totodată că este "pregătit" un "nou document fundamental" privind relaţiile bilaterale "pe termen lung".

Potrivit Kremlinului, este vorba de un "acord de parteneriat strategic global", care, dacă va fi semnat, va fi condiţionat de "evoluţia profundă a situaţiei geopolitice din lume".

Vladimir Putin a mai amintit la întâlnirea de miercuri că "Rusia şi Coreea de Nord sunt legate de decenii de o prietenie solidă şi de o strânsă vecinătate" şi şi-a exprimat speranţa că "următoarea întâlnire" cu Kim Jong Un "va avea loc în Rusia, la Moscova".

Cei doi s-au mai întâlnit în Extremul Orientul rus în aprilie 2019 şi septembrie 2023.

Un video publicat de Kremlin de la primirea festivă a oaspetelui rus în principala piaţă din Phenian, decorată cu portrete uriaşe ale celor doi lideri, arată mii de locuitori ai capitalei nord-coreene, inclusiv numeroşi copii, salutându-i pe Putin şi Kim cu flori şi baloane în mâini, în sunetele unei orchestre militare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite