Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, la DNA în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală. Faza pe expertize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Negoiţă este urmărit penal pentru evaziune fiscală FOTO Marian Iliescu
Robert Negoiţă este urmărit penal pentru evaziune fiscală FOTO Marian Iliescu

”Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 din Capitală, a fost vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind citat în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală în domeniul imobiliar. La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a precizat că procurorii l-au anunţat că se va face o expertiză în acest dosar. „Vom face şi noi una în paralel”, a completat Negoiţă.

UPDATE Robert Negoiţă a ieşit din sediul DNA în jurul orei 12.30, precizând că urmează să fie făcută o expertiză.

„Nu am nimic de declarat. Discutăm de obiectivele unei expertize. Am fost anunţaţi că se va face o expertiză. Vom face şi noi una în paralel. În mod normal,  o expertiza stă la baza oricărei discuţii. Nu se va confirma bănuială procurorilor prin expertiză”, a spus Robert Negoiţă, potrivit news.ro.

Edilul a mai precizat că în declaraţia lui de avere sunt trecute toate bunurile cu care a mai rămas, care sunt puse deja sub sechestru.

„M-aţi întrebat de avere. Mi-au pus deja de şapte ani sechestru pe tot, mi-au scos deja la licitaţie cea mai mare parte, le-au valorificat. Uitaţi-vă în declaraţia mea de avere. Încă ce n-au apucat să valorifice figurează în declaraţie, dar tot este sub sechestru”, a adăugat Negoiţă.

Întrebat dacă îl mai ajuta fratele său, Ionuţ Negoiţă, când are nevoie de bani, primarul Sectorului 3 a răspuns afirmativ, precizând că oricine ar face la fel.

Robert Negoiţă, urmărit penal

Potrivit unor surse judiciare, Robert Negoiţă ar fi fost citat pentru a da o declaraţie în acest caz, arată Digi24.

Pe 12 aprilie 2016, DNA anunţă că edilul a fost pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală în formă continuată, infracţiune comisă în perioada în care era administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat emis de DNA,  în perioada 2005 - 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, Robert Negoiţă ar fi construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi ar fi vândut, în nume propriu, 1.250 din aceste imobile, „ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei”.

„Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni”, conform documentului citat.

Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă ar fi început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.

De asemenea, în perioada 10 ianuarie 2006 – 13 iulie 2009, acesta ar fi făcut 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 de lei.

„Având în vedere că Negoiţă Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget”, spun anchetatorii.

Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă ar fi folosit „un procedeu ingenios” prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, ar fi fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu ar fi fost evidenţiate. 

Astfel, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Robert Negoiţă nu ar fi declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.

Procurorii precizează că, deşi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Robert Negoiţă, după ce au fost finalizate, ele ar fi fost prezentate la târguri imobiliare drept ansambluri rezidenţiale ce aparţineau unei societăţi la care Negoiţă era acţionar.

Prejudiciul creat prin aceste acţiuni a fost estimat la 77.148.021 de lei şi reprezintă TVA de la care Negoiţă s-ar fi sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite