Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, acuzat de evaziune fiscală în domeniul imobiliar. Prejudiciul se ridică la peste 77 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 FOTO Inquam Photos
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 FOTO Inquam Photos

Robert Negoiţă, primarului Sectorul 3 al Capitalei, a fost joi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) unde a fost informat că este urmărit penal pentru evaziune fiscală. La intrarea în sediul DNA, edilul a declarat că dosarul a fost deschis în 2009 ca urmare a unei plângeri făcute de Sorin Blejnar.

UPDATE Robert Negoiţă este urmărit penal pentru evaziune fiscală în formă continuată, infracţiune comisă în perioada în care era administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat emis de DNA,  în perioada 2005 - 2009, prin folosirea resurselor societăţilor pe care le administra, Robert Negoiţă ar fi construit trei ansambluri rezidenţiale compuse din imobile de locuit şi locuri de parcare şi ar fi vândut, în nume propriu, 1.250 din aceste imobile, „ascunzând activitatea economică desfăşurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea şi neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei”.

„Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiţă Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidenţiale formate din vile şi blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, situate în Bucureşti, în oraşul Voluntari şi oraşul Popeşti Leordeni”, conform documentului citat.

Începând din luna decembrie 2005, Negoiţă ar fi început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfăşurată şi fără a achita obligaţiile fiscale ce-i reveneau.

De asemenea, în perioada 10 ianuarie 2006 – 13 iulie 2009, acesta ar fi făcut 1.250 de tranzacţii imobiliare, constând în vânzări de construcţii şi teren aferent construcţiilor, activităţi din care a obţinut venituri în sumă de 364.714.645 de lei.

„Având în vedere că Negoiţă Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget”, spun anchetatorii.

Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă ar fi folosit „un procedeu ingenios” prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, ar fi fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu ar fi fost evidenţiate. 

Astfel, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Robert Negoiţă nu ar fi declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.

Procurorii precizează că, deşi imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Robert Negoiţă, după ce au fost finalizate, ele ar fi fost prezentate la târguri imobiliare drept ansambluri rezidenţiale ce aparţineau unei societăţi la care Negoiţă era acţionar.

Prejudiciul creat prin aceste acţiuni a fost estimat la 77.148.021 de lei şi reprezintă TVA de la care Negoiţă s-ar fi sustras prin ascunderea activităţii economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009.

Negoiţă, citat la DNA

Edilul a ieşit din sediul DNA după mai puţin de jumătate de oră, declarând că este vorba despre un dosar deschis în 2009, în perioada în care activa în zona de management privat.

„Aştept de foarte multă vreme să rezolvăm această problemă. Sper să ajungem cât mai repede în instanţă cu acest dosar şi să dovedesc acolo nevinovăţia mea. Este vorba despre nişte fapte de când eram eu în zona de management privat. Nu are nicio legătură cu activitatea mea de demnitate publică”, a spus Negoiţă.

Întrebat care sunt faptele de care este suspectat, acesta a precizat că nu ştie pentru că abia a primit un punct de vedere pe care urmează să-l analizeze.

Robert Negoiţă a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie în jurul orei 10.00.

„Este vorba de un dosar din 2009 care nu are nicio legătură cu activitatea mea politică. Este vorba despre plângerea pe care mi-a făcut-o Sorin Blejnar în 2009”, a declarat Negoiţă la intrarea în sediul DNA.

Întrebat de jurnalişti dacă are calitatea de suspecta, primarul Sectorului 3 a răspuns: „Ceva de genul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite