Revolta din Leeds: Copiii români revin temporar în sânul familiei. Anunțul Autorității pentru Protecția Copilului

0
Publicat:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a anunțat marți, 23 iulie, că cei patru copii români preluați de asistenții sociali britanici în grija statului vor reveni pentru un timp în sânul familiei. Copiii se vor afla în grija unchiului patern, conform News.ro. 

Scandalul de la Leeds a izbucnit joi, 18 iulie. FOTO profimedia (Arhivă)
Scandalul de la Leeds a izbucnit joi, 18 iulie. FOTO profimedia (Arhivă)

Cei patru copii români, preluaţi de serviciile sociale britanice în urma incidentelor din comunitatea românească din Leeds, se vor întoarce, temporar, în familie, pe perioada audierilor şi anchetei în desfăşurare, urmând să fie preluaţi în plasament de unchiul patern. Decizia aparţine instanţei din Marea Britanie”, a informat marţi seară Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. 

Șeful instituției, Rareș Petru Achiriloaie, susține că „este o măsură luată în interesul acestor copii, astfel încât trauma lor să nu fie încă şi mai mare decât cea provocată deja de cele întâmplate până acum”. 

Reintegrarea, chiar şi temporară, în familie, a fost posibilă printr-un efort instituţional remarcabil de mediere, în care Consulatul General al României din Manchester şi colegii din Ministerul Afacerilor Externe au jucat un rol cheie. Sperăm că raţiunea va fi cea care se va manifesta de acum încolo. Totodată, trebuie subliniat şi spiritul de cooperare al autorităţilor britanice, care au făcut abstracţie de cele întâmplate şi au analizat cât se poate de obiectiv cazul, în interesul superior al copiilor”, a mai adăugat președintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Cinci persoane au fost arestate, după revolta din Leeds

Aceeași instituție a mai transmis și că va urmări în continuare evoluția acestui caz, ținând legătura cu Consulatul General al României la Manchester și cu Ambasada României la Londra, astfel încât drepturile copilului să fie protejate și garantate și, totodată, să fie implementate soluțiile dispuse de autorități în beneficiul minorilor. 

Amintim faptul că o confruntare de proporții a avut loc joi seara, 18 iulie, în orașul Leeds din Anglia. Mai mulți români s-au luat la bătaie cu forțele de ordine, ar fi incendiat un autobuz și ar fi răsturnat o autospecială de Poliție. 

Revolta a izbucnit după ce asistenții sociali britanici au încercat să preia în grija statului copii unei familii de români, după ce unul dintre aceștia s-a prezentat la spital cu o lovitură la cap. Cadrele medicale au înștiințat autoritățile cu privire la situația copilului. 

Până în prezent, cinci persoane au fost arestate de polițiștii din Leeds, iar un alt bărbat de 37 de ani, Iustin Dobre, este învinuit de incendiere și tulburări violente, fapt care a făcut ca consiliul să efectueze „o evaluare urgentă”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite