Revin testele de alarmare publică cu sirene

0
Publicat:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua, începând de astăzi, exercițiul național „Miercurea Alarmelor”. Astfel, în intervalul orar 10.00-11.00, se vor testa și verifica echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Sierenele vor suna miercurii în toată ţara
Sierenele vor suna miercurii în toată ţara

Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației, adică dacă sirenele existente la nivelul comunităților își fac treaba corespunzător.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei, dar și cei din județele țării vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Acesta este emis de autorități în cazul ruperii de baraje, al unor viituri puternice sau în cazul căderilor de obiecte din atmosferă sau cosmos. Pe de altă parte un semnal similar se emite și în cazul unui accident nuclear sau chimic. În cazul ruperii de baraje sau al viiturilor, cetățenii trebuie să plece de urgență din zonele inundabile, adică să ocupe poziții înalte. La accidentele chimice sau nucleare, autoritățile vă sfătuiesc să intrați în casă și să închideți geamurile și sistemele de climatizare, iar în cazul căderilor de obiecte, este bine să ascultați mesajele oficiale.

Vor suna 7.539 de sirene

De precizat că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise de autorități prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU, dar și al altor surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și prin posturile de radio și TV. Sistemul național de alarmare este dotat cu 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice.

Psihologul Mihai Copăceanu spune că aceste exerciții sunt vitale, pot salva vieți.

„Ideea unor exerciții este extrem de necesară atât pentru personalul MAI, pentru autoritățile locale, dar mai ales pentru populație. Populația din România nu este educată cu privire la gestionarea unor situații de urgență. Nu recunoaște semnalele sonore ale sirenelor și mai grav nu știe ce să facă, încotro să se îndrepte, cum să reacționeze. De multe ori, unele persoane devin victime din cauza haosului creat, în urma reacțiilor greșite și a necunoașterii unor măsuri de siguranță. Pe de altă parte, avem nevoie urgentă de exerciții aplicate și în școli. Minorii, de cele mai multe ori, vor fi sub supravegherea unui adult. Avem nevoie de instruirea angajaților indiferent de locurile de muncă, privat sau stat, sau de numărul de angajați. Astăzi instruirea pentru protecția muncii și securitatea în cazuri de urgență nu există, practic. Sunt doar niște instruiri superficiale, alteori doar niște fișe semnate. Drept urmare, prețul este vital. Vieți omenești”, a precizat Copăceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite