Recursul în dosarul „Zambaccian”, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, a început cu o amânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul în care se judecă recursul făcut de procurorii anticorupţie în dosarul „Zambaccian” s-a amânat pentru 13 mai din lipsă de apărare a soţilor Năstase, dar şi a Irinei Jianu. În acest dosar, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fapte de corupţie şi şantaj. Procesul se judecă la Curtea Supremă.

UPDATE Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prezent în sala de judecată, a fost de acord cu cererile de amânare a judecării recursului. 

Instanţa a menţionat însă că este singurul termen care se acordă pe motivul angajării de apărători şi pentru pregătirea apărării.

Completul de la Instanţa Supremă la care a fost repartizat dosarul „Zambaccian” este format din preşedintele Rodica Aida Popa şi judecătorii Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminiţa Livia Zglimbea şi Cristina Rotaru. 

Săptămâna trecută, trei dintre magistraţi, Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne au cerut conducerii Curţii Supreme, să le permită să se abţină în acest dosar, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase.

Concret, acestea au soluţionat în etapa fondului dosarul „Trofeul calităţii“, iar Angela Dragne a făcut parte şi din completul care a dispus achitarea celor judecaţi în dosarul „Mătuşa Tamara“.

UPDATE 10.05 Judecarea recursului procurorilor anticorupţie la dosarul „Zambaccian” a început. Adrian Năstase nu a venit la proces.

UPDATE 09.25 Potrivit unor surse judiciare, Adrian Năstase nu se va prezenta astăzi în faţa instanţei.


Adrian Năstase, va ajunge astăzi în faţa unui Complet de cinci judecători de la Instanţa Supremă care va judeca recursul făcut de procurori în urmă cu aproximativ nouă luni. Preşedintele completului este Aida Popa, vicepreşedintele Curţii Supreme.

Pe 30 martie 2012, Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, însă a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită în dosarul „Zambaccian”.

Alături de el, soţia acestuia, Daniela Năstase, a fost judecată în acelaşi dosar şi achitată pentru acuzaţiile de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, însă a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Judecătorii au motivat hotărârea după trei luni, iar pe 3 iulie 2012 au trimis dosarul către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru ca procurorii să-şi motiveze şi ei recursul. De atunci au trecut nu mai puţin de nouă luni, iar dosarul nu s-a mai întors la instanţă pentru a se judeca recursul. 

Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I

Fostul premier Adrian Năstase este acuzat că ar fi primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii în funcţia de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcţii a Irinei Jianu. Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I a ajuns în instanţă în 2006, dar s-a întors la procurori după un şi jumătate în urma unei decizii Curţii Constituţionale.

Năstase ar fi primit peste 100.000 de dolari americani, contravaloarea unor bunuri importate din China, şi 1.200.000 de lei, care ar fi reprezentat contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, executată la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian număruş 16 şi comuna Cornu, judeţul Prahova.

Adrian Năstase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, pe 18 martie, după ce Tribunalul Bucureşti a respins recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite