Record în NATO: România investeşte în armament peste o treime din banii alocaţi MApN. Cheltuielile militare vor fi în 2018 de 18.165 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unui raport NATO în care sunt analizate cheltuielile militare ale statelor memebre din 2011 şi până în 2018, pentru anul în curs fiind vorba de o predicţie, România va aloca cel mai mare procent (35 la sută)  din bugetul pentru apărare pentru achiziţionarea de echipamente.  Mai mult, conform predicţiilor specialiştilor NATO, România se va apropia şi în acest an de ţinta de alocare a 2 la sută din PIB pentru Apărare.

Concret,  cheltuielile militare ale României în 2018 vor fi de 1,93 la sută, ţara noastră ocupând locul 8 într-un clasament condus, evident, de Statele Unite ale Americii. 

Conform prognozei NATO, România va aloca acestor cheltuieli, 4.835 milioane de dolari, cu o creştere de 1.200 de milioane de dolari faţă de anul precedent.

Spre comparaţie, această creştere a alocărilor bugetare ale României pentru Armată este mai mare decât tot bugetul Bulgariei destinat unor costuri identice care atinge numai 1.014 de milioane de dolari.

Mai trebuuie spus că România depăşeşte la acest capitol ţări cu tradiţie în NATO precum Potugalia (3.320 milioane de dolari) sau Danemarca (4.376 milioane de dolari).

Creşterea cheltuielilor pentru apărare de către aliaţii europeni ai NATO şi Canada nu este doar pentru a mulţumi Statele Unite, ci pentru asigurarea apărării şi securităţii în faţa ameninţărilor în creştere, a afirmat, marţi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează dpa.

"Aliaţii europeni şi Canada nu ar trebui să mărească cheltuielile pentru apărare pentru a face pe plac Statelor Unite", a spus Stoltenberg. "Ei cresc costurile pentru apărare deoarece este în propriul interes de securitate să facă acest lucru'', a explicat el.

Stoltenberg a precizat faptul că opt aliaţi urmează să pună în aplicare în acest an obiectivul de alocare a 2% din produsul intern brut pentru cheltuieli de apărare: SUA, Estonia, Grecia, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite