Reacția României la acuzațiile Rusiei că trimite armament în Ucraina

0
Publicat:

Întrebat, vineri, în cadrul forumului Black Sea and Balkans Security, cum vede acuzațiile Rusiei conform cărora România ar furniza armament ucrainenilor, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că totul face parte din „războiul hibrid” pe care îl duce Rusia cu ţările care sprijină Ucraina.

Ministrul Apărării cataloghează acuzațiile Rusiei drept propagandă FOTO Facebook Vasile Dîncu
Ministrul Apărării cataloghează acuzațiile Rusiei drept propagandă FOTO Facebook Vasile Dîncu

 „V-am vorbit despre războiul 5D pe care Rusia în acest moment îl duce faţă de toate ţările din Europa Centrală şi de est, un război hibrid, pornit cu mult timp în urmă, în care, din când în când, cam o dată la 30 de zile, apare un purtător de cuvânt care acuză România pentru diverse lucruri: că furnizează armament sau că furnizează instruire sau că furnizează soldaţi – aţi văzut – mercenari. Toate acestea sunt elemente ale războiului hibrid împotriva Ucrainei şi României, împotriva coaliţiei internaţionale care sprijină, în acest moment, războiul drept pe care Ucraina îl are pentru apărarea teritoriului. Tratăm ca atare asemenea încercări de a manipula opinia publică: fac parte din războiul de manipulare şi propagandă al Rusiei”, a spus Vasile Dîncu, citat de Mediafax. 

Acuzațiile Rusiei

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt în cadrul Ministerului de Externe din Rusia a acuzat România că trimite ajutor militar Ucrainei. Ea a spus că ar fi fost aprobat recent „al cincilea pachet”, susţinând că a existat o discuţie telefonică între miniştrii Apărării din cele două ţări, în care ar fi discutat despre acest ajutor.

Zaharova a făcut, de altfel,, apel la autorităţile române „să recunoască” faptul că au acordat acest sprijin.

O agenţie română de ştiri a relatat despre o recentă conversaţie telefonică între ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care care şi-a exprimat recunoştinţa pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc recent aprobat pentru forţele armate ucrainene, inclusiv arme mici, muniţie şi piese de rezervă pentru echipamente militare. Este pentru prima dată când a ieşit la iveală atât de explicit şi de public (ajutorul acordat - n.r.), deşi înregistrări video cu folosirea unor proiectile fabricate în România de către forţele armate ucrainene au mai apărut înainte pe reţelele sociale. Dar nu exista o dovadă factuală directă”, a spus Zaharova.

Vasile Dîncu a admis că a vorbit la telefon cu omologul său Oleksii Reznikov, dar a spus că discuţia s-a axat pe întâlnirea de la Rammstein, care va avea loc în 8 septembrie, în cadrul Comitetului de sprijin pentru Ucraina.

Zaharova a solicitat României să "recunoască totul"

Într-o  conferință de presă, care a avut loc, miercuri, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”. 

Ministerul Apărării din România nu a anunțat o nouă discuție între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru statul vecin. Astfel, nu este clar la ce se referă Maria Zaharova.  Totodată, oficialii de la București au spus în mod repetat că România nu dorește să dezvăluie ajutoarele militare acordate Ucrainei. 

Maria Zaharova a mai declarat că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul 'umanitar' acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă 'umanitar'

Respectând directivele NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, autoritățile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecințele reale ale acestei politici ideologice. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul

Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime.

Cei care fac asta împărtășesc responsabilitatea cu regimul naționalist de la Kiev pentru crimele, sângele și suferința pe care doar le vor înmulți. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtășească niște 'dezvăluiri' despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?”, este discursul ținut de Zaharova în fața jurnaliștilor ruși.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite