Procurorul Sorin Lia, cercetat în libertate. ÎCCJ a respins contestația procurorilor

0
Publicat:

Procurorul Sorin Lia, acuzat de mai multe fapte penale, va fi cercetat în stare de libertate, a decis definitiv Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Aceeași decizie a fost dispusă și în cazul celorlalte persoane pentru care s-a cerut arestarea.

ÎCCJ a respins contestația procurorilor. Foto: Facebook
ÎCCJ a respins contestația procurorilor. Foto: Facebook

"Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva încheierii nr.1 din data de 11 mai 2023, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 1699/54/2022/a6, privind pe intimaţii inculpaţi Rădoi Costel-Florin, Tudose Adrian, Bulintiş Narcis Sorin şi Lia Sorin Marian. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Rădoi Costel Florin, Tudose Adrian şi Bulintiş Narcis Sorin, în cuantum de câte 85 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 17 mai 2023", este decizia ÎCCJ.

Astfel, ÎCCJ a menținut decizia dispusă săptămâna trecută de Curtea de Apel Craiova, care a respins propunerea de arestare preventivă a procurorilor privindu-i pe fostul șef al Parchetului Corabia, Sorin Lia, polițistul Sorin Bulintis, omul de afaceri Adrian Tudose și șeful punctului de lucru din Corabia al firmei lui Tudose.

Acuzațiile procurorilor

Procurorul Sorin Lia este acuzat de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, în legătură cu "instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale". O altă acuzaţie de favorizare se referă la "modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie".

Procurorii spun că Sorin Lia ar fi comunicat, în perioada 17-26 februarie 2022, printr-un angajat al Poliţiei, informaţii nedestinate publicului din mai multe dosare pe care le avea în lucru. De asemenea, ar fi comunicat unui poliţist informaţii cu caracter secret de serviciu şi în intervalul 21 decembrie 2022- 17 ianuarie 2023.

O altă faptă de abuz în serviciu care îi este imputată se referă la o presupusă intervenţie, în noiembrie 2016, în calitate de magistrat coordonator, la un procuror stagiar pentru ca acesta să dispună o soluţie favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal.

Parchetul îl acuză şi că, în perioada 19-20 decembrie 2021, s-ar fi folosit de funcţia de conducere pe care o avea şi ar fi emis, retroactiv, pe numele lui, un ordin de deplasare nereal, datat 17 decembrie 2021, prin care a atestat că pe 19 decembrie 2021 ar fi circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, "pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier". Totodată, procurorii spun că magistratul ar fi intervenit, pe 27 octombrie 2021, la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie "pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie".

În acelaşi dosar, polițistul Sorin Bulintis este acuzat de două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi de o faptă de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

De asemenea, Adrian Tudose, patronul firmei Agrilex, o firmă cu mai multe puncte de lucru care produce betoane, este acuzat de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe, la abuz în serviciu,  la favorizarea făptuitorului şi la uzurparea funcţiei.

În cauză sunt cercetate alte cinci persoane, între care doi lucrători de poliţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite