Cine este Sorin Lia, procurorul reținut de noua SIIJ: Candidat la CSM și copreședinte al unei asociații de magistrați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Sorin Lia, reținut miercuri pentru mai multe infracțiuni, este copreședinte al Asociației Inițiativa pentru Justiție, înființată alături de Bogan Pîrlog, magistratul care a deschis dosarul 10 august, și de procurorul DIICOT Ionuț Marcu. Lia a candidat, fără succes, pentru un loc în CSM.

Sorin Lia a fost reținut pentru 24 de ore. Foto: Facebook
Sorin Lia a fost reținut pentru 24 de ore. Foto: Facebook

Parchetul General a anunțat, miercuri seara, oficial, că procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova anume desemnat să efectueze urmărirea penală faţă de magistraţi a dispus reținerea mai multor persoane, între care și procurorul Sorin Lia, magistratul fiind acuzat de mai multe fapte penale.

Cine e Sorin Lia

Sorin Lia Marin este, alături de procurorul Bogdan Pîrlog (cel care a deschis dosarul 10 august) și Ionuț Marcu (procuror DIICOT), fondator al Asociației Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Sorin Lia a candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă nu a fost votat de colegi. 

În proiectul pentru candidatura la CSM făcea referire la asociația pe care o conduce, menționând că aceasta a luat naștere în 2018, în contextul protestelor față de modificările aduse legilor justiției la acel moment. Magistratul puncta și participarea la proteste ale magistraților români la Bruxelles.

Bogdan Pîrlog, unul dintre cei alături de care Sorin Lia a înființat asociația, este șeful Parchetului Militar Bucureşti, fiind magistratul care a deschis dosarul 10 august. A candidat pentru conducerea Secţiei Speciale (care investiga infracțiunile din Justiție) înainte de desființarea acesteia, însă a fost respins. A vizat, de asemenea, și un post de membru al CSM, însă tot fără succes. Magistratul a fost vizat de mai multe cercetări disciplinare, acestea fiind respinse de Secţia pentru Procurori a CSM.

Sorin Lia și-a început activitatea ca ofițer de poliție în cadrul IPJ Olt (2004-2011), iar în 2011 a devenit procuror, activând în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina până în 2017. Din 2018 și-a continuat activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, unde a fost, până recent, șef al instituției. 

Acuzaţiile

Magistratul este acuzat de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, în legătură cu "instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale". O altă acuzaţie de favorizare se referă la "modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie".

Procurorii spun că Sorin Lia ar fi comunicat, în perioada 17-26 februarie 2022, printr-un angajat al poliţiei, informaţii nedestinate publicului din mai multe dosare pe care le avea în lucru. De asemenea, ar fi comunicat unui poliţist informaţii cu caracter secret de serviciu şi în intervalul 21 decembrie 2022- 17 ianuarie 2023.

O altă faptă de abuz în serviciu care îi este imputată se referă la o presupusă intervenţie, în noiembrie 2016, în calitate de magistrat coordonator, la un procuror stagiar pentru ca acesta să dispună o soluţie favorabilă unui inculpat dintr-un dosar penal.

Parchetul îl acuză şi că, în perioada 19-20 decembrie 2021, s-ar fi folosit de funcţia de conducere pe care o avea şi ar fi emis, retroactiv, pe numele lui, un ordin de deplasare nereal, datat 17 decembrie 2021, prin care a atestat că pe 19 decembrie 2021 ar fi circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, "pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier". Totodată, procurorii spun că magistratul ar fi intervenit, pe 27 octombrie 2021, la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie "pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie".

În acelaşi dosar, un angajat al poliţiei este acuzat de două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu şi de o faptă de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

De asemenea, administratorul unei firme este acuzat de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe, la abuz în serviciu, la favorizarea făptuitorului şi la uzurparea funcţiei 

În cauză sunt cercetate şi alte cinci persoane, între care doi lucrători de poliţie.

Măsura reţinerii procurorului a fost avizată, conform legii, de Secţia pentru Procurori a CSM.

"Pe parcursul cerectărilor s-a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Judeţean Anticorupție Dolj, I.G.P.R. - S.R.P.T. Craiova, D.O.S. Bucureşti, B.O.S. Craiova,  D.G.P.I., S.J.P.I. Dolj şi U.T.A.I. Craiova", transmite Parchetul.

Recent, într-o discuție cu jurnaliștii, procurorul general al României, Alex Florența, menționa că procurorii special desemnați pentru a ancheta infracțiunile din justiție au în lucru două dosare în care sunt vizați magistrați, ambele fiind deschise după desființarea SIIJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite