Procesul în care Darius Vâlcov este judecat pentru corupţie, la final. Lavinia Şandru a povestit judecătorilor câţi bani au câştigat la nuntă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov, în prezent consilier al Guvernului.
Darius Vâlcov, în prezent consilier al Guvernului.

Curtea Supremă a anunţat că pe 9 ianuarie 2018 se vor pune concluziile finale în procesuli în care fostul ministru Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate.  La termenul de astăzi au fost audiaţi ultimii doo martori, tatăl politicanului şi fosta sa soţie, realizatoarea TV Lavinia Şandru.

UPDATE 11.30  Magistraţii Curţii Supreme au arătat că cercetarea judecătorească în dosarul lui Vâlcov este finalizată. Pledoariile finale au fost programate pe 9 ianuarie 2018, iar până atunci avocaţii şi procurorul DNA îşi pot pregăti concluziile finale. La termenul de astăzi au fost audiaţi doi martori, chemaţi în apărare de Darius Vâlcov, tatăl acestuia şi fosta sa soţie. Ei au explicat Curţii Supreme de unde ar fi provenit o parte din banii găsiţi la percheziţ de procurorii DNA.

În prezent, Darius Vâlcov este consilier la Guvern, declara, în 28 octombrie, vicepremierul Paul Stănescu. Vâlcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD, dar şi la raportul de evaluare a miniştrilor Cabinetului Grindeanu. Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei timp de două mandate, în perioada 2004-2008, a fost membru al PDL, apoi a trecut la PSD, fiind numit de partid ministru al Finanţelor. 

„Eu am cumpărat lingourile de aur”

„Darius avea un prieten, pe deputatul Bărbulescu (Daniel Bărbulescu-nr), care era şi finul lui, care avea un seif. Nu ştiu exact unde-l avea, nu l-am văzut. Ştiu că Bărbulescu îl ţinea într-unul din apartamentele lui”, şi-a inceput mărturia Dumitru Valcov.

Tatal fostului ministru a explicat că în 2009-2010 a stat  în locuinţa fiicei sale din Elveţia, deoarece soţia să făcea acolo un tratament medical. Dumitru Valcov a spus că atunci i-ar fi dat fiului său, spre păstrare, economiile sale, sumele de 80.000 de dolari şi 20.000 de lei, să-i pună într-un loc sigur. Banii ar fi fost depozitaţi în seiful lui Bărbulescu. La sfârşitul anului 2011, bătrânul ar fi avut o problemă de sănătate şi a fost operat în Elveţia. 

„Simţeam că mi se apropie sfârşitul şi voiam să le fac un cadou nepoţilor mei. L-am întrebat pe fiul meu dacă poate face rost de nişte lingouri de aur, să le las o amintire frumoasă. La discuţii a participat şi Bogdan Langa, nepotul meu, care s-a oferit să facă rost de lingouri. Era vorba de 3 lingouri de aur, pentru trei nepoţi. Acestea m-au costat 156.000 de euro. Nepotul meu mi-a adus cel trei lingouri, să le văd. Le-am spus să le pună în acelaşi seif unde erau şi banii”, şi-a completat declaraţia Dumitru Valcov. 

Tatăl lu Vâlcov a dat detalii şi despre nunta lu Darius Vâlcov, eveniment care i-ar fi adus mulţi bani fostului ministru. „Nunta fiului meu din Slatina eu am susţinut-o financiar. Cea de la Târgu-Mureş, cuscrii mei, iar cea de la mare a fost susţinută de naşii lor, familia Guşă. Eu am achitat totul integral, m-a costat 80.000 de euro. Nu ştiu cuantumul sumelor de bani obţinute de pe urmă nunţilor”, a precizat tatăl lui Darius Valcov. 

Întrebările DNA

Procurorul DNA: Poate dovedi provenienţă sunelor de bani, este pensionar?

Curtea Supremă: Respingem intrebarea!

Procuror DNA: De ce nu le-a dat lingourile nepoţilor şi a preferat să le ţină în seif?

Dumitru Vâlcov: Aveam doi nepoţi, unul era pe drum. Am vrut să aştept până se fac mari. Copiii erau mici la momentul respectiv.

Şandru, detalii despre nuntă

Fosta soţie  alu Darius Vâlcov, Lavinia Şandru a declarat că o organizat trei evenimente cu prilejul nunţii cu Darius Valcov, la Slatina, Neptun şi Târgu Mureş. Botezul fetiţei a fost organizat la Bucureşti. 

„La Slatina au fost peste 400 de invitaţi, 200 de invitaţi la Târgu Mureş şi 250 de invitaţi la Neptun. Au fost 300-400 de invitaţi la botez”, a precizat Sandru.

Şandru a explicat că la Slatina evenimentul a fost plătit de tatăl fostului ministru, la Târgu Mureş părinţii ei au achitat cheltuielile legate de organizarea evenimentului, iar la Neptun a fost un cadou din partea naşilor de cununie şi botez. „Botezul de la Bucureşti l-am susţinut noi”, a precizat Sandru. 

„Pentru 2005-2007 au fost sume mari obţinute din darul de nuntă, în jur de 200.000 de euro. Cea mai mare suma a fost la Neptun, spre 300.000-330.000 de euro. La botez am obţinut tot în jur de 200.000 de euro, dar am avut şi cheltuieli”, a explicat Şandru.

Declaraţiile de avere

Realizatoarea TV a rememorat că Darius Vâlcov i-ar fi spus că ar fi bine să investească banii, dar nu au discutat concret în ce anume să-i investim. La acea vreme, Lavinia Şandru era parlamentar. 

Curtea Supremă: Aţi declarat aceste sume de bani?

Lavinia Şandru: Ştiu că o mică parte din acestea am declarat în declaraţia de avere. Era o suma despre care am hotărât să o depozităm pe carduri şi să facem plăti. Cred că era vorba de 150.000-200.000 de euro. 

Avocat: La nuntă aţi primit tablouri?

Lavinia Şandru: Da, am primit. Posibil 8-10 tablouri la Slatina şi la Neptun. O parte le-am pus pe pereţi în casă. În jurul meu lumea cumpără tablouri. Chiar şi Darius a mai cumpărat tablouri, ştiu că a luat trei tablouri.

Curtea Supremă: Cu ce aţi rămas de pe urmă divorţului?

Lavinia Şandru: Având în vedere situaţia inculpatului, legată de cercetarea penală a acestuia, nu s-a pus problema de a primi vreo sumă de bani.

Lavinia Şandru a explicat că socrul sau a declarat o dată că vrea să cumpere nepoţilor lingouri de aur, deoarece aurul nu se devalorizează, dar că nu ştie ce s-a întâmplat. 

Vâlcov este consilier la Guvern

Ştirea iniţială: Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCI) judecă, marţi, un nou termen al procesului în care fostul ministru Darius Vâlcov este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era primar al municipiului Slatina.În prezent, Darius Vâlcov este consilier la Guvern, arată News.ro. 

La termenul de marţi al procesului, magistraţii ar urma să o audieze pe Lavinia Şandru, fosta soţie a lui Darius Vâlcov.

La termenul din 4 septembrie de la ICCJ, Darius Vâlcov a declarat că în 2009 Vasile Blaga l-a chemat la sediul PDL şi l-a întrebat în legătură cu licitaţii organizate de Compania de Apă Olt, dându-i de înţeles că vrea să-i impună un anumit constructor, ulterior sugerându-i să ia legătura cu patronul Tehnologica Radion, Theodor Berna. El a mai spus că s-a întâlnit de trei ori cu acesta, de fiecare dată fiind trimis de Blaga, că Berna a încercat să-l mituiască şi că demisia sa din PDL în 2012 a fost determintă de o ceartă cu Vasile Blaga tocmai pe tema atitudinii faţă de Tehnologica Radion.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, omul de afaceri Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări.

În urma intervenţiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susţin procurorii.

După câştigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe a câte 400.000 de lei. Banii erau daţi când Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, au mai arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri 2,5 milioane de lei, în cinci tranşe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au mai stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Pentru a recupera banii de la fostul ministru, DNA i-a pus sechestru pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 de lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro şi 73.077 de dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei şi 600.000 de lei.

Descoperirea de la percheziţii

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

De asemenea, în luna iunie a acestui an, Darius Vâlcov a fost plasat sub control judiciar pentru instigare la dare şi luare de mită, cu interdicţia de a părăsi ţara, într-un alt dosar care vizează un funcţionar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt acuzat că a luat mită timp de trei ani de la o firmă controlată de către Vâlcov.

Te-ar putea interesa:

Distracţia unui copil într-un magazin Sephora: pagube de 1.300 de dolari. Cum au reacţionat vânzătorii FOTO

Dragnea, prins cu minciuna. Senatorii PSD din Comisia de Apărare au fost la  SPP la ora 18.00, nu la 13.00, când n-a fost cvorum pentru rachetele Patriot

Milioane de SIM-uri telefonice au fost găsite în spatele unui bloc din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite