Primarul oraşului Otopeni, reţinut de DNA pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul oraşului Otopeni, Constantin Silviu Gheorghe, a fost reţinut de DNA pentru că ar fi plătit peste 35 de milioane de lei pentru lucrări neefectuate.

Edilul oraşului Otopeni, Ilfov, este acuzat de abuz în serviciu Foto FB/ Primăria Otopeni
Edilul oraşului Otopeni, Ilfov, este acuzat de abuz în serviciu Foto FB/ Primăria Otopeni

În acelaşi dosar, a fost reţinut şi Vlad Constantin, director executiv în cadrul instituţiei la data comiterii presupuselor fapte, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu.

Cei doi vor fi prezentaţi joi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă

Alte cinci persoane, trei oameni de afaceri, un diriginte de şantier şi un inspector din cadrul instituţiei sunt cercetate pentru complicitate la aceeaşi infracţiune.

Prejudiciul, peste 35 de milioane de lei

"În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

- 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat. Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

- 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale", transmite DNA.

Percheziţii la primărie

Procurorii DNA au făcut, marți, percheziții la sediul Primăriei Otopeni.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2011 – 2017, în legătură cu derularea unor contracte de execuție lucrări”, anunțau procurorii.

Instituția publică este condusă de Silviu-Constantin Gheorghe, tatăl deputatului liberal Daniel Gheorghe. Silviu Gheorghe conduce primăria de peste 20 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite