Cum s-a văzut în presa străină protestul transportatorilor și fermierilor din România
0Protestul fermierilor şi transportatorilor din România a ajuns subiect și în presa din Marea Britanie, Spania, Italia și Franța. Iar despre fermierii români care au blocat circulația camioanelor la granița cu Ucraina a relatat inclusiv presa de la Moscova.
Fermierii români și șoferii de autovehicule mari au continuat duminică „protestele spontane” în toată țara, în timp ce negocierile cu guvernul de coaliție privind valorile crescute ale asigurărilor auto şi despre subvenţiile scăzute au fost reluate, relatează Reuters. Convoaie de tractoare și camioane au început să se adune în urmă cu cinci zile pe drumurile naționale, în principal în apropierea marilor orașe românești, încetinind sau blocând traficul, adaugă sursa britanică.
Transportatorii blochează drumurile pentru a treia zi în toată România față de scumpiri, a subliniat, vineri, Euronews menționând că drumul până la postul vamal Calafat de lângă granița cu Bulgaria a fost blocat și de zeci de tractoare și camioane.
Euractiv a relatat, joi, despre transportatorii români și fermierii care blochează drumuri notând că principala lor plângere se concentrează pe costurile foarte mari ale asigurărilor auto.
Încă de dimineața devreme, miercuri, 10 ianuarie, zeci de camioane au manifestat în semn de protest cu un marș lent pe străzile și străzile principalelor orașe ale României, atât în capitala București, cât și în Oradea, Suceava, Bacău, Oradea, Buzău sau Constanța, a raportat portalul spaniol diario de Transporte.
O coloană de 30-40 de tractoare și aproximativ 50 de camioane s-a îndreptat spre București într-o a doua încercare de a ajunge în Piața Victoria din fața clădirii Guvernului României. Protestatarii amenință că blochează capitala României. Aceștia cer plafonarea RCA pentru camioane la 5.000 de lei, măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei, indemnizații pentru cazare și mâncare, a relatat, vineri, agenția de știri bulgară BTA.
Presa italiană: „Fermierii și transportatorii asediază Bucureștiul”
„Nu numai în Germania, fermierii protestează acum și în România și asediază Bucureștiul. Tractoare, camioane, autoutilitare care circulă spre capitala României”, a scris, vineri, publicația italiană L'Identita.
VoiceofEurope.fr a scris despre protestul transportatorilor care au format o coloană ce se deplasa cu o viteză de 5-10 km/h, blocând traficul pe mai multe segmente de centură a Bucureștiului, metodă care se aseamănă cu „acţiunile întreprinse de fermierii germani”.
Presa ucraineană și rusă despre blocarea circulației camioanelor din Ucraina
The Kyiv Independent a semnalat, sâmbătă, că fermierii români nu mai blochează camioanele prin punctul de control Siret de la granița cu Ucraina, citând Serviciul de Stat al Grăniceri al Ucrainei pe 13 ianuarie. Iar EuroMaidan Press, care a citat aceiași sursă de informații a afirmat că „motivele blocării au fost necunoscute”, menționând că România a devenit una dintre țările cheie pentru tranzitul produselor ucrainene după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și blocarea rutelor maritime. „Rolul său a crescut după ce transportatorii polonezi au început o blocare a camioanelor ucrainene la punctele de trecere a frontierei la sfârșitul lunii noiembrie, alăturându-se celor slovaci.”
Agenţia online Regnum.ru și ziarul RBC, două dintre publicațiile rusești care au relatat subiectul spun că fermierii români se opun importului de cereale din Ucraina, și își exprimă și nemulțumirea din cauza întârzierilor în plata subvențiilor de la autorități. „Potrivit presei românești, în acest fel fermierii locali vor să determine guvernul să majoreze subvențiile pentru a putea concura cu produsele ucrainene”, notează agenția rusească de presă.
De altfel, Radio Svoboda, redacția rusă a postului Radio Europa Liberă a relatat duminică că fermierii români au blocat din nou circulația camioanelor la punctul de control Siret, situat vizavi de punctul de control ucrainean Porubne din regiunea Cernăuți, citând Serviciul de Frontieră de Stat al Ucrainei.