Presa: Laura Codruţa Kovesi candidează pentru postul de şef al Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta şefă a DNA şi-a depus candidatura pentru postul de şef al Parchetului European, procedura de selecţie fiind în plină desfăşurare la nivelul Comisiei Europene.

Laura Codruta Kovesi, fost procuror general al României (2006-2012) si fost procuror sef DNA (2013-2018), candidează pentru funcţia de procuror-sef european, potrivit publicaţiei Ziare.com, care citează mai multe surse din cadrul instituţiilor europene.

Data limită pentru depunerea candidaturilor pentru această funcţie a fost 14 decembrie, iar candidaţii urmează să fie fi intervievaţi de un juriu de selecţie, numit de către Consiliul European pe baza unei propuneri a Comisiei.

Acest juriu este format din 12 persoane din rândul foştilor membri ai Curţii de Justiţie şi ai Curţii de Conturi, din rândul foştilor membri naţionali ai Eurojust, al membrilor instanţelor naţionale supreme, din rândul procurorilor de înalt nivel sau al juriştilor ale căror competenţe sunt recunoscute. 

Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu. Procurorul-şef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Cu ce se va ocupa Parchetul European

România este unul dintre statele membre iniţiatoare a acestei forme de cooperare consolidată, Parchetul European urmând să fie responsabil cu anchetarea, urmărirea penală şi tragerea la răspundere a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Această nouă instituţie va funcţiona pe baza unei structuri descentralizate, organizate pe două niveluri. Biroul Central va avea în compoziţie biroul Procurorului Şef European şi Colegiul, în cadrul căruia va participa câte un procuror din fiecare stat participant. 

La nivelul descentralizat vor opera Procurorii Europeni Delegaţi, situaţi în fiecare stat membru, aceştia fiind cei care vor conduce anchetele, fiind complet independeţi de parchetele naţionale. Biroul Central are autoritatea de a monitoriza şi direcţiona anchetele procurorilor delegaţi, având autoritatea, atunci când este necesar, să intervină în munca acestora. În plus, Biroul Procurorului European va avea puterea să ceară ridicarea imunităţii atunci când persoanele vizate de anchetă beneficiază de un astfel de privilegiu.

Tudorel Toader, ministrul justiţiei, a propus în luna martie a anului trecut ca el să fie cel care îi numeşte pe procurorii ce vor face parte Parchetul European. Nici o altă instituţie nu va avea vreun rol în această desemnare. Potrivit proiectului initiat de Tudorel Toader, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul Justitiei.

Parchetul General si CSM vor avea doar cate un reprezentant in comisia de interviu. Aceasta comisie va fi condusa de ministrul Justitiei, iar din ea urmeaza sa faca parte si alti doi membri desemnati de acesta.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri