Preot la apă. Un slujitor al bisericii a căzut în mare când a vrut să arunce crucea de Bobotează VIDEO

0
Publicat:

Pentru acest eveniment, s-a amenajat un fel de podium improvizat pe care au urcat mai mulți preoți, unul dintre ei fiind ulterior în centrul atenției.

În localitatea Torvaianica, din Italia, aflată la Marea Tireliene, se află o importantă comunitate de români.

Aici se păstrează tradițiile ortodoxe și de Bobotează a avut loc inclusiv obiceiul aruncării crucii în apele mării.

Pentru acest eveniment, au fost chemați mai mulți preoți, iar organizatorii au improvizat și un fel de podium deasupra apei, pentru "sfințiile lor".

Doar că în clipa când a vrut să arunce crucea în mare, pentru a fi prinsă de temerari, preotul însărcinat cu această treabă a alunecat și a căzut peste balustradă, direct în apa rece a mării.

Momentul a fost surprins în direct de un român care transmitea evenimentul pe Facebook, stârnind amuzamentul tuturor, dar și comentarii dintre cele mai spumoase.

„S-a botezat popa”, „Circul de la Torvaianica ...!!!”, „Padre Drăgoi a luat apă”, „Și-a spălat păcatele”, „Invenții bisericești... care nu au legătură cu sarbatoarea”, „Așa a vrut Domnul”, „A sărit și popa după cruce”, sunt doar câteva din comentariile de pe Facebook.

Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătorită pe 6 ianuarie, reprezintă ziua în care natura întreagă se sfinţeşte.

În tradiţia ortodoxă s-a păstrat obiceiul ca de Bobotează, după slujba de sfinţire a apei, preotul să arunce crucea într-o apă curgătoare, iar unii curajoşi se aruncă în valuri pentru a o recupera.

Tradiţia ortodoxă spune că preotul împreună cu credincioşii merg pe malul unei ape unde are loc slujba de Agheasmă Mare, adică de sfinţire a apei. Apoi, preotul aruncă o cruce în apă, iar curajoşii încearcă să o recupereze. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi, iar domnitorii îl recompensau cu diferite daruri.

Gestul aruncării crucii în apă se regăseşte şi în Vechiul Testament, atunci când Moise aruncă un lemn în apa sărată, iar aceasta se transformă în apă potabilă ce va fi băută de poporul aflat în pustie.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite