Procesiune de Bobotează, la râul Buzău. Patru bărbați au sărit în apă după crucea aruncată de preot VIDEO

0
Publicat:

De Bobotează, credincioșii au mers în număr mare pe malul râului Buzău, unde a fost martirizat cu peste 1.600 de ani în urmă Sfântul Sava Gotul, unul dintre primii martiri creştini ai neamului.

Anul acesta, patru tineri s-au încumetat să intre în apele reci ale râului Buzău, ca să aducă la mal crucea aruncată de preot. Un bărbat din comuna Gherăsaeni este norocosul care a prins crucea în acest an.

Peste o mie de buzoieni au mers, de la Catedrala Sfântul Sava, până la malul râului Buzău. Aici, un sobor de preoți, în frunte cu arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Preasfinția Sa Ciprian, a oficiat slujba religioasă de sfinţire a râului şi a recipentelor umplute cu Aghiasmă Mare. La ceremonial au participat și numoeroase oficialități din administrația locală.

Anul acesta, patru bărbați s-au încumetat să intre în apele reci ale râului Buzău, ca să aducă la mal crucea aruncată de arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Un bărbat de 34 de ani, din comuna Gherăseni, a ieșit învingător în acest an.

Pentru Cristian, este prima oară când aduce crucea la mal FOTO Iulian Bunilă
Pentru Cristian, este prima oară când aduce crucea la mal FOTO Iulian Bunilă

Cătălin Barcan are 23 de ani și a fost pentru prima dată când a participat la recuperarea crucii aruncate de preoți în apa râului Buzău, conform tradiției de Bobotează. Acum, buzoianul este de părere că-i va merge bine tot anul. Bărbatul este căsătorit și are o fetiță.

Preotul Mihail Milea spune că râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă din țara noastră, prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-a speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire de la malul râului Buzău au început imediat după Revoluţie.

Este al  doilea an când slujba de Bobotează de la râul Buzău are loc la un monument construit prin contribuția enoriașilor de la Catedrala „Sf. Sava”.

Imediat după slujba de Bobotează, buzoienii au stat la coadă, în mod organizat, pentru a lua apă sifințită. Credința populară spune că apa sfințită de Bobotează nu se strică niciodată și are puteri tămăduitoare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite