VIDEO Tânărul care a reuşit, de Bobotează, să scoată de nouă ori crucea din râul Gilort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Ciungu reuşeşte în fiecare an să scoată crucea din râul Gilort
Marian Ciungu reuşeşte în fiecare an să scoată crucea din râul Gilort

În localitatea gorjeană Bâlceşti este o tradiţie de Bobotează care se păstrează de secole. Preotul satului aruncă o cruce în râul Gilort, iar tinerii se aruncă în apă pentru a o scoate. De nouă ori, acelaşi tânăr reuşeşte să prindă cruce.

Marian Ciungu a scos crucea, de Bobotează, din apa râului Gilort pentru a noua oară consecutiv. Credinţa populară arată că cel care reuşeşte să prindă crucea şi s-o scoată va avea partea de noroc şi sănătate tot anul. 

Marian Ciungu nu a avut, în acest an, niciun competitor. Acesta s-a aruncat în apă singur după cruce. El spune că avut parte de sănătate şi noroc în viaţă şi din acest motiv se aruncă mereu în apă după cruce. 

„A fost mult mai uşor să scot crucea la mal pentru că anul acesta nu a mai fost gheaţă. Acum ziceau nişte băieţi că vor să intre cu mine după cruce, dar când au văzut cât de mică e apa, au renunţat, pentru că altfel riscam să ne lovim în pietre. Eu mă bucur că am reuşit să duc tradiţia mai departe şi anul acesta. Tradiţia spune că voi fi sănătos tot anul şi vă asigur că până acum aşa a fost”,

a spus Marian Ciungu.

Premiat de preotul satului cu 100 de lei

Din acest an, părintele din Bălceşti, localitatea de baştină a Mariei Lătăreţu a luat hotărârea să-l premieze pe cel care scoate crucea din apă, pentru ca tradiţia să nu se piardă: „Credeam că pe o astfel de vreme care nu a adus gerul Bobotezei ar fi putut fi mai mulţi curajoşi care să intre în apă şi să recupereze Sfânta Cruce. Îi mulţumim însă lui Marian şi ne rugăm ca Dumnezeu să îl binecuvânteze şi să îi dea sănătate, aşa cum spune şi tradiţia”.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite