Planul B al Guvernului: sărăcirea populaţiei/ Ce produse se vor scumpi

0
0

Majorarea Taxei pe Valoare Ad─âugat─â (TVA) cu cinci procente va avea ca principale efecte scumpiri ├«n lan┼ú, un leu mai slab ┼či ┼čomaj mai mare. O tax─â mai mare pentru un brutar ├«nseamn─â o franzel─â mai scump─â sau mai mic─â pentru client. Cu aceea┼či sut─â de lei, rom├ónii vor cump─âra mai pu┼úine produse.

Dac─â pensionarii s-au preg─âtit s─â desfac─â ┼čampania, de bucurie c─â veniturile lor nu au fost diminuate cu 15%, ar trebui s─â se mai g├óndeasc─â. Nu numai mediul privat va fi afectat de majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, ci mai ales rom├ónii cu venituri medii ┼či mici care vor asista la scumpiri ├«n lan┼ú.

Mai cite┼čte ┼či:

Statul cheltuie┼čte banul public ├«n dezm─â┼ú!

Nu se mai reduc pensiile, dar Guvernul cre┼čte taxele ┼či impozitele/ Vin pre┼úuri nesim┼úite

De la p├óine p├ón─â la bilete de vacan┼ú─â, totul se va scumpi cu circa 10%, pentru c─â ce majoreaz─â statul scumpe┼čte ┼či mediul de afaceri, ├«ns─â nu ├«n aceea┼či m─âsur─â, ci mai mult. O decizie deloc ├«n┼úeleapt─â pentru produc─âtori, fiindc─â produse mai scumpe ├«nseamn─â ┼či v├ónz─âri mai mici, ├«ns─â o solu┼úie de preferat ├«n locul unui faliment, ├«n cazul ├«n care pre┼úurile ar r─âm├óne neschimbate.

Analistul economic Bogdan Baltazar crede c─â majoritatea comercian┼úilor ├«┼či vor mai diminua profiturile (adaosul comercial) ├«n loc s─â creasc─â pre┼úurile pentru a men┼úine nivelul cererii. ├Äns─â din experien┼úa major─ârilor anterioare, doar companiile mari, cum ar fi lan┼úurile de retail, vor aplica aceast─â metod─â, ceilal┼úi merg├ónd pe varianta scumpirilor.

Co┼čul zilnic devine co┼čule┼ú

P├óinea, laptele, carnea, legumele, uleiul, zah─ârul, ├«mbr─âc─âmintea ┼či medicamentele (co┼čul lunar al unei familii din Rom├ónia) se vor scumpi ├«n medie cu 10%, potrivit reprezentan┼úilor de profil, iar firmele mici ┼či mijlocii se vor confrunta cu falimente ┼či disponibiliz─âri. Astfel, rom├ónii vor p─âstra ├«n co┼čul lunar doar bunuri de strict─â necesitate ┼či vor renun┼úa la celelalte produse ┼či servicii.

Principalul efect al major─ârii TVA este sc─âderea puterii de cump─ârare, adic─â raportul dintre salarii ┼či scumpiri. Numai de la ├«nceputul anului, salariul mediu net al rom├ónilor a sc─âzut cu circa 3%, iar produsele (at├ót cele alimentare c├ót ┼či cele nealimentare) s-au scumpit cu 2,5%. Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va duce la o scumpire suplimentar─â a acestor produse cu alte opt procente, potrivit reprezentan┼úilor mediului de afaceri.

┬áAurel Popescu, pre┼čedintele Rompan, a declarat pentru ÔÇ×Adev─ârul" c─â ÔÇ×decizia major─ârii TVA la 24% va duce la o scumpire, cel pu┼úin a produselor de panifica┼úie, cu 10%".

ÔÇ×Aceste m─âsuri ar putea diminua pia┼úa produselor alimentare cu p├ón─â la 40%", spune ┼či pre┼čedintele Federa┼úiei Sindicatelor din Industria Alimentar─â, Drago┼č Frumosu. De asemenea, pre┼čedintele Patronatului Rom├ón al C─ârnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede c─â majorarea taxelor ar putea face ca 25% din firmele din domeniu s─â se ├«nchid─â.

ÔÇ×Oamenii nu vor mai avea bani s─â cumpere, firmele vor ceda, iar ┼čomajul ┼či pre┼úurile vor cre┼čte. Nu se va reu┼či dec├ót distrugerea firmelor care au reu┼čit s─â supravie┼úuiasc─â p├ón─â acum", subliniaz─â liderul patronal.

Majorarea TVA ameninţă leul

Cursul de schimb a reac┼úionat rapid dup─â ce Curtea Constitu┼úional─â a declarat c─â reducerea cu 15% a pensiilor este neconstitu┼úional─â ┼či a urcat la maximul ultimelor ┼čapte luni. Banca Na┼úional─â a Rom├óniei (BNR) a anun┼úat pentru ast─âzi o referin┼ú─â de 4,2808 lei/euro, mai sus cu aproape cinci bani fa┼ú─â de cota┼úia precedent─â, nivel nemaiatins de la 23 noiembrie 2009.

Majorarea TVA va duce implicit la cre┼čterea pre┼úurilor. Astfel, avansul ratei infla┼úiei va pune presiune pe cursul de schimb. ÔÇ×Este un pericol ca o infla┼úie mare s─â determine o depreciere a leului. Trebuie s─â avem grij─â s─â nu ajungem acolo", a avertizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Nu sc─âp─âm de impozitarea progresiv─â

Sebastian Vl─âdescu a spus, la Realitatea TV, c─â impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, este o necesitate absolut─â, m─âsur─â ce va fi aplicat─â la un moment dat.

ÔÇ×Nu se poate aplica acum. La un moment dat se va ├«nt├ómpla. Noi nu tax─âm ├«n Rom├ónia toate veniturile", a declarat Vl─âdescu.

ÔÇ×Personal, cred c─â o variant─â cu impozit diferen┼úiat, care s─â se aplice tuturor formelor de venituri, inclusiv pensiilor, ar fi fost o variant─â care ar fi reglat ceva mai mult din deficien┼úele sistemului nostru bugetar ┼či fiscal ├«n acest moment. Din p─âcate, ├«n momentul ├«n care reduci salariile cu 25%, e greu s─â vii cu taxare diferen┼úiat─â pe partea superioar─â a veniturilor, pentru c─â unii oameni ar fi riscat s─â piard─â 40-50% din venituri", a explicat el.

"Oamenii nu vor mai avea bani s─â cumpere, iar ┼čomajul ┼či pre┼úurile vor cre┼čte."

Gheorghe Caruz
pre┼čedintele Patronatului Rom├ón al C─ârnii de Porc

"Personal, cred că impozitarea diferenţiată ar fi fost mai bună."
Sebastian Vl─âdescu
ministrul Finanţelor Publice

Ce produse se vor scumpi

O familie de patru persoane va pl─âti pentru co┼čul lunar format din p├óine, legume, fructe, ulei, carne, lapte, ou─â ┼či br├ónzeturi mai mult cu 40,35 lei, astfel:

-pâine: +5,6 lei/lună
-fructe ┼či legume: +15 lei/lun─â
-ulei: 1,6 lei/lun─â
-carne: +11,25 lei/lun─â
-lapte, ou─â ┼či br├ónzeturi: +6,9 lei/lun─â

├Äncas─ârile bugetare nu vor cre┼čte

Sebastian Vl─âdescu, ministrul Finan┼úelor, recunoa┼čte c─â are ├«n plan ┼či impozitarea progresiv─â

image

Decizia de majorare a Taxei pe Valoarea Ad─âugat─â ┬ş├«ntr-un moment ├«n care consumul intern este puternic lovit de criz─â pare o m─âsur─â ce sfideaz─â logica economic─â. De ce? ├Äncas─ârile din TVA au sc─âzut constant ├«n ultimele 18 luni, chiar ┼či ├«n condi┼úiile men┼úinerii acestuia la nivelul de 19%.

Efecte adverse pe termen mediu

Dac─â ├«n perioada ianuarie-aprilie 2008 veniturile la buget din acest impozit indirect se ridicau la 13,5 miliarde de lei, acestea au sc─âzut, ├«n aceea┼či perioad─â a anului trecut, cu 14,2%, la 11,5 miliarde de lei. O reducere suplimentar─â s-a produs ┼či ├«n primele patru luni ale acestui an, fa┼ú─â de perioada similar─â din 2009, de 9,2%, p├ón─â la 10,5 miliarde de lei.

A┼čteptareaGuvernului ca veniturile din TVA s─â creasc─â ├«n perioada urm─âtoare este nerealist─â. Chiar dac─â ├«n prim─â instan┼ú─â efectul de baz─â al acestei decizii poate aduce o oarecare echilibrare - av├ónd ├«n vedere faptul c─â ├«ncas─ârile din acest impozit au absorb┼úie imediat─â la buget - pe termen mediu, m─âsura va produce efecte adverse.

Dincolo de scumpirile inerente ale tuturor produselor ┼či serviciilor purt─âtoare de TVA, care vor greva, ├«n sine, co┼čul de consum, un efect negativ suplimentar ├«l va avea accentuarea ne├«ncrederii ├«n revenirea economic─â. Astfel, popula┼úia va ├«ncerca s─â economiseasc─â ┼či va cheltui din ce ├«n ce mai pu┼úin. Investitorii, pe de alt─â parte, sunt din nou bulversa┼úi de lipsa de predictibilitate a sistemului fiscal.

Preda: Boc trebuie să invite Opoziţia la discuţii

Cristian Preda acuz─â lipsa dezbaterilor din PDL

image

Europarlamentarul Cristian Preda a criticat, ieri, ├«n termeni foarte duri at├ót m─âsurile decise de Guvern, c├ót ┼či inconsecven┼úa de care au dat dovad─â mini┼čtrii Elena Udrea ┼či Vasile Blaga.

Preda a declarat pentru ÔÇ×Adev─ârul" c─â Guvernul ar trebui s─â invite PSD ┼či PNL la masa discu┼úiilor ┼či s─â g─âseasc─â o solu┼úie rezonabil─â, care s─â nu mai fie atacat─â ├«nainte de a fi aplicat─â.

ÔÇ×├Äntotdeauna, o dezbatere ar trebui s─â fie considerat─â util─â ├«n interiorul unui partid. Dac─â am fi procedat a┼ča, nu am mai fi ajuns ├«n situa┼úia ca Guvernul s─â ne oblige s─â spunem c─â reducerea pensiilor ┼či a salariilor este singura solu┼úie, pentru ca apoi s─â ne oblige s─â accept─âm c─â, de fapt, majorarea TVA este unica solu┼úie", a comentat Preda.

Un ton critic a folosit Preda ┼či la adresa mini┼čtrilor care au vorbit despre demisia Guvernului, f─âr─â s─â-i nominalizeze ├«ns─â. ÔÇ×Trebuie s─â stabilim o anumit─â retoric─â public─â. Nu po┼úi ie┼či cu declara┼úii privind demisia Guvernului, iar apoi s─â te faci c─â ui┼úi", a spus democrat-liberalul.

Ale┼čii PDL, nemul┼úumi┼úi de Guvern

Cea mai bun─â solu┼úie pentru ie┼čirea din criz─â ar reie┼či, ├«n opinia lui Preda, din discu┼úiile pe care Guvernul ar trebui s─â le aib─â cu PSD ┼či PNL.

ÔÇ×Cu asemenea adversari radicali, care nu vin cu solu┼úii dec├ót dac─â sunt invita┼úi la masa discu┼úiilor, Guvernul risc─â s─â ajung─â la un proces de blocare total─â a deciziei. Trebuie s─â defineasc─â ├«mpreun─â cu Opozi┼úia o solu┼úie consensual─â, rezonabil─â", a ad─âugat Preda.

Decizia de majorare a TVA la 24%, anun┼úat─â de premierul Emil Boc, a generat un val de nemul┼úumire ┼či printre parlamentarii PDL, care vor fi nevoi┼úi s─â le explice ┼či aleg─âtorilor noua solu┼úie anticriz─â g─âsit─â de Guvern.

ÔÇ×Vom fi din nou pu┼či ├«n situa┼úia de a explica ├«n teritoriu cum s-a ajuns la o astfel de decizie, dureroas─â pentru toat─â lumea ┼či care pe noi ne va costa electoral. Oricum, nici de data aceasta nu am fost consulta┼úi, nu ni s-a explicat nimic, de majorarea TVA am aflat de la televizor", a declarat ieri unul dintre parlamentarii democrat-liberali.

├Än ciuda tensiunilor generate de planurile economice ale Guvernului, democrat-liberalii sunt preocupa┼úi ┼či de reorganizarea partidului. Potrivit unor surse, Sulfina Barbu ar urma s─â gestioneze problemele de comunicare din PDL, de rela┼úiile interna┼úionale ar urma s─â se ocupe deputatul Sever Voinescu, de organizare, vicepre┼čedintele Gheorghe Flutur, ├«ndrumat de secretarul general Vasile Blaga, ├«n timp ce de stabilirea ┼či promovarea temelor politice ┬şs-ar putea ocupa vicepre┼čedintele Petru Filip.

Ada mese┼čan propus─â pentru conducerea TVR

Liderii PDL au fost convoca┼úi ieri-sear─â ├«ntr-o ┼čedin┼ú─â a Biroului Permanent Na┼úional. Dup─â trei ore de discu┼úii cu u┼čile ├«nchise, pre┼čedintele PDL Emil Boc a sus┼úinut c─â singurul subiect pe agenda BPN a fost cel legat de nominaliz─ârile pentru Consiliile de Administra┼úie ale SRTv ┼či SRR.

Surse democrat-liberale au declarat┬á pentru "Adev─ârul" c─â PDL o sus┼úine pe Ada Mese┼čan, ┼čefa Biroului de Pres─â al partidului, pentru conducerea postului public de televiziune. Potrivit acelora┼či surse, prima propunere discutat─â ieri-sear─â a fost cea a senatorului Radu F. Alexandru, care a fost invitat la ┼čedin┼ú─â.

Acesta a refuzat ├«ns─â oferta, pe motiv c─â dore┼čte s─â ├«┼či duc─â la cap─ât mandatul de parlamentar. PDL a┼čteapt─â ├«ns─â ┼či nominalizarea din partea pre┼čedin┼úiei. Potrivit acelora┼či surse,┬á este posibil ca persoana desemnat─â de Traian B─âsescu s─â fie sprijinit─â pentru ┼čefia TVR, situa┼úia ├«n care Ada Mese┼čan se va mul┼úumi cu un loc de simplu membru al Consiliului de Administra┼úie.

Pe de alt─â parte, Robert Turcescu a sus┼úinut s├ómb─ât─â c─â ┼čefia televiziunii publice va fi oferit─â consilierului preziden┼úial Sebastian L─âz─âroiu. Acesta a negat ├«ns─â c─â ar fi primit o astfel de ofert─â.

"Nu discut─âm cre┼čterea TVA-ului. Dac─â nu vom fi ├«n stare s─â aplic─âm m─âsurile anun┼úate, va veni alt guvern care s─â creasc─â taxele."
Elena Udrea
ministrul Turismului
(declaraţie de la 20 iunie)


"Dac─â se aplic─â m─âsurile pe care ni le-am asumat ┼či totu┼či se ajunge la ridicarea taxelor, atunci Guvernul ar trebui s─â plece."
Vasile Blaga
ministrul Administraţiei
(declaraţie de la 13 iunie)Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite