Piloții români apără cerul țărilor baltice, la doi pași de Rusia FOTO

0
Publicat:

Militarii detașamentului de patru avioane de luptă F-16 FightingFalcon, „Carpathian Vipers”, au ajuns în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania, iar în perioada aprilie-iulie 2023 vor executa misiuni de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO pentru a apăra cerul țărilor baltice, la doi pași de Rusia.

Foto: Forțele Aeriene Române/ Laura Bașturea, Cătălin Moncea
Foto: Forțele Aeriene Române/ Laura Bașturea, Cătălin Moncea

Dislocarea contingentului a fost un efort considerabil și s-a desfășurat în mai multe etape, au transmis Forțele Aeriene Române. Un detașament precursor, format din 22 de militari, a pregătit din punct de vedere logistic și administrativ toate condițiile necesare pentru integrarea întregului detașament în teatrul de operații. Sâmbătă, 25 martie, o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a asigurat transportul celorlalți membri, în maximă siguranță, către locul ce le va fi casă în următoarele luni, Baza Aeriană Šiauliai. Odată cu aterizarea celor patru aeronave F-16 multirol, detașamentul s-a întregit, iar în prezent piloții execută misiuni de recunoaștere și familiarizare cu spațiul aerian și procedurile de operare locale.

image png

Personalul provine din Escadrila 53 Vânătoare „Warhawks” (Şoimii războiului - n.red.) a Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” şi luptă sub deviza „We prey, they pray”. Comandantul detașamentului, care poartă simbolic denumirea de „Carpathian Vipers”, este comandorul Cosmin Vlad. Acesta este un pilot experimentat, face parte din echipa Statului Major al Forțelor Aeriene și a reprezentat Forțele Aeriene în numeroase misiuni naționale și internaționale.

Misiunea „Carpathian Vipers” este de a proteja integritatea spațiului aerian al țărilor baltice şi este o componentă fundamentală a angajamentului NATO față de membrii săi. Avioanele de luptă F-16 asigură permanent avertizarea timpurie și intervenția pentru clarificarea situației aeriene, aplicând măsurile legale împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al Alianței.

Contingentul românesc dislocat în afara teritoriului național se află sub comanda operațională a Comandamentului Forțelor Întrunite, a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

image
EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite